• Načítám...
>

Jan Hus se po letech zaskvěl v plné kráse

Po několikaleté namáhavé rekonstrukci byl konečně slavnostně obyvatelůmPrahy a také turistům odhalen památník Jana Husa. Rekonstrukce přišla zhruba na deset milionů korun. Součástí slavnostního odhalení bylo i vytvoření časové schránky, do které se uložily předměty ze současnosti. Schránka se posléze zazdila do základů památníku Jana Husa.

Reklama

Jan Hus na Staroměstském náměstí opět shlíží na čilý ruch v plné kráse. Rekonstrukce památníku po třech letech skončila. “Ještě nemáme úplně definitivní čísla, protože do posledních dnů se na pomníku pracovalo, ale přišla asi na deset milionů korun,” počítá ředitelka Galerie hlavního města Prahy Magdalena Juříková. Součástí slavnostního ceremoniálu bylo i uložení časové schránky do základů památníku. “V té schránce je pamětní listina, která dokládá probíhající rekonstrukci, jsou tam autentické noviny, autentické obrázky z české historie, také pamětní plakety z Husince a z Tábora a je tam na ukázku jeden zkorodovaný šroub, který jsme při rekonstrukci vyměnili,” prozrazuje ředitelka.

“Ty byly úplně zkorodované, protože je bohužel udělali pouze železné, takže my jsme je všechny museli odšroubovat nebo odřezat a vyměnit za nerezové,” prozrazuje restaurátor Andrej Šumbera. Nově má socha zevnitř nerezové podpůrné konstrukce, aby se neprohnula pod váhou návštěvníků. A ještě jedna velmi důležitá úprava sochy byla provedena. “Hlavně jsme obnovili spárování, které bylo zcela zanedbané. Těmi spárami tekla voda do podzemí a při námraze dokázala posunout blokem, který vážil až pět tun,” vysvětluje restaurátor.

Při příležitosti odhalení byla zahájena i výstava k historii vzniku památníku Jana Husa, která přináší řadu zajímavých informací. “Šaloun opustil myšlenku podpořit osobnost Husa jinými historickými osobnostmi, ale postavy spíše znázorňují takový vír dějin, který český národ provázel od středověku až po události pobělohorské,” říká k výstavě její kurátorka. Po rekonstrukci památník měl vydržet stovky let, ale samozřejmě bude vyžadovat pravidelnou kontrolu a údržbu.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu