• Načítám...
>

V Ponrepu se udělovaly ceny Andreje Stankoviče

Jednou za rok se schází skupina takzvaných Samozvanců, aby udělila cenu Andreje Nikolaje Stankoviče za nevšední filmový počin snímkům, které mainstreamová kritika přehlíží. Letos se konal už třináctý ročník. V rámci udělování cen se recitovali básně, hrála hudba a laureáti kromě nezbytných diplomů a soch dostali i lahev slivovice Nikolajka.

Reklama

Ceny Andreje Stankoviče jsou udělovány Samozvanci po smrti jejich zakladetele filmům, které jsou neprávem přehlížené na úkor snímků opěvovaných mainstreamovou kritikou. “To jsou ty filmy jako Musíme si pomáhat Jana Hřebejka a další podobné, které nám přijdou velmi pokleslé,” uvádí příklad Organizátor a Samozvanec Vladimír Hendrich. Takzvaní Samozvanci, kteří rozhodují o udělení cen netvoří žádnou akademii ani komisi. “Jsme lidé, kteří mají podobný náhled na tvorbu a na život,” popisuje Samozvance Hendrich.

Z letošního udělování cen má velikou radost, protože bylo z čeho vybírat. “Hlavní cenu získává povídkový film Gottland. Ten právě ty pokleslé české filmové recenzentky až sprostým způsobem popravil,” prozrazuje laureáta Vladimír Hendrich. Robin Kvapil získal Nevšední ocenění za dokument Byt či nebýt o pozadí privatizace bytového fondu OKD ve vlastnictví Zdeňka Bakaly. “Je to cena, kterou se člověk nemusí stydět jít přebírat, protože tam nejsou žádné pochyby o tom, že lidé kteří ji udělují nějakým způsobem souzní i s tématem toho filmu,” hodnotí ceny Robin Kvapil. Není proto divu, že ho cena potěšila. “Mně to udělalo radost, je k tomu slivovice, já jsem spokojený,” usmívá se laureát.

Ceny Andreje Stankoviče se letos udělovali už po třinácté a jak se Samozvanci shodli, zatímco byly roky, kdy se objevily jen dva filmy, letošní ročník byl na výborné snímky bohatý.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu