• Načítám...
>

Navštivte byt věžníka v Novoměstské radnici

V minulosti měli věžníci byt přímo ve věži, aby mohli hlídat město například před požárem. Nyní se Novoměstská radnice rozhodla, že v tomto bytě připraví stálou expozici. Ta popisuje historii Karlova náměstí a jeho proměny.

Reklama

V Novoměstské radnici v bývalém bytě věžníka je pro návštěvníky zpřístupněna stála expozice. “ Věžník byl ten člověk, který ve věži bydlel a hlídal město před požáry, případným požáry a tak. V bytě je kromě zbytku kamen také expozice, která se zaměřuje na historii Karlova náměstí,” řekl ředitel Novoměstské radnice Albert Kubišta.

Stálá expozice ukazuje Karlovo náměstí, bývalý Dobytčí trh, a jeho proměny. “Stávala tady kaple Božího těla zhruba tam, kde se dnes protínají tramvaje. Vidět je také, kolik tady stávalo domů. Některé domy zmizely a některé se naopak objevily. Je to takový pohled na historii Karlova náměstí,” uvedl Albert Kubišta.

Rytina ze 16. století například ukazuje, kde stála kaple, ve které se při církevních svátcích ukazovaly korunovační klenoty. Kromě toho rytina ukazuje špitál, který tam vznikl a další zástavbu. “Jak se to potom měnilo můžete vidět na rytině, která je zhruba o generaci starší. Tam je už kromě kaple vidět i kostel sv. Ignáce a tak dále,” uvedl ředitel Novoměstské radnice.

Návštěvníci si zároveň mohou užít pohled z věže Novoměstské radnice. “Uvidíte novoměstské střechy Václavského náměstí nebo Karlův most z trochu jiného úhlu,” dodal Albert Kubišta.

Věž je otevřena každý den kromě pondělka od 10 do 18 hodin.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu