• Načítám...
>

Odborníci v Praze rokovali o městech budoucnosti

Jak by měla vypadat města v budoucnosti. To bylo téma konference, která probíhala na půdě ČVUT. Nešlo o žádný futurologický kongres, ale o setkání odborníků, kteří hledali řešení, jak vytvořit ekologické a energeticky co nejméně náročné město, takzvané Smart City.

Reklama

Na kongres se sjeli odborníci z celého světa. “Jsou tady odborníci na architekturu, urbanismus, na energetiku, na dopravu,” vyjmenovává děkan Fakulty dopravní ČVUT Miroslav Svítek. Sympozium definovalo základní vlastnosti Smart Cities jako jsou nízkoenergetické stavby nebo bezemisní veřejná doprava. “Dopravní infrastuktura, veřejné služby a také komunikace, v dnešní době moderní komunikace,” vyjmenovává další složky Smart Cities Porie Saikia-Eapen, ředitelka odboru pro udržitelný rozvoj hromadné dopravy města New York.

Přestože se jednalo o mezinárodní vědecké setkání, řadu poznatků si mohla odnést i Praha. “Je tady sekce, která prezentuje i nejlepší řešení, která byla v různých zemích. A tato řešení jsou velkou inspirací a dají se využít například v Praze,” vysvětluje děkan. Na kongresu ale zaznělo i varování. “Aspoň jsme se snažili na to určitým způsobem poukázat, že města jsou pro lidi, že je to hezké, že architektura je nádherná, že doprava je perfektní, ale pokud se v tom člověk necítí jako doma, tak to není to správné řešení, to není Smart Cities,” varuje ředitel evropské sekce Mezinárodní rady pro sociální péči Miroslav Hetteš. “Tato konference není pouze technická. Jsou zde i odborníci na sociologii a životní prostředí,” oponuje děkan Svítek.

Koncepce Smart Cities není jen pro velká města. Na sympoziu svoji koncepci představil například Písek, kde už byla odsouhlasena i zastupitelstvem.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu