• Načítám...
>

Národní technické muzeum má nové kulturní památky

Ministerstvo kultury rozšířilo seznam národních kulturních památek. Hned tři z nich se nacházejí v Národním technickém muzeu. Jde o dva renesanční sextanty a také o astronomické hodiny. Ty si mohou návštěvníci prohlédnout v expozici Astronomie, kam se vypravil i náš štáb.

Reklama

Víte k čemu slouží sextant nebo jak přesně vypadají astronomické hodiny? Pokud ne, můžete se na ně přijít podívat do Národního technického muzea. Právě tam totiž tyto zbrusu nové národní kulturní památky najdete. “Sextanty jsou astronomické přístroje, pomocí kterých se měří úhly na obloze a vypočítavají se souřadnice hvězd a planet,” vysvětlil autor expozice Astronomie Antonín Švejda.

Sextanty pocházejí z období renesance a jsou důkazem vysoké úrovně rudolfinské Prahy. Pracovali s nimi takoví astronomové jako Tycho Brahe nebo Johannes Kepler.

Astronomické hodiny pak pocházejí z druhé poloviny 18. století a představují nejmodernější astronomické poznatky své doby, včetně tehdy čerstvě objevené planety Uran. “Ty hodiny ukazují postavení Slunce a Měsíce vůči Zemi a postavení hvězd na obloze,” doplnil Švejda.

V expozici se kromě zmíněných památek nachází přes 200 dalších exponátů. Jsou to třeba dalekohledy, sluneční hodiny nebo pravý meteorit.

V expozicích Národního technického muzea je celkem umístěno kolem 6 tisíc předmětů, což je jen zlomek jeho celkového depozitáře. Další předměty pak bývají vystavovány během krátkodobých expozic.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu