• Načítám...
>

Pražské kolektory už navštívilo 15 tisíc lidí

Už patnáct tisíc lidí mělo možnost projít se pražským kolektorovým neboli tunelovým systémem. Prohlídky podzemními chodbami nabízí neobvyklý pohled na Prahu a ukazují její technické zázemí. Návštěvníky zavedou i pod takové stavby, jako je Prašná brána nebo Týnský chrám.

Reklama

Pražský kolektorový tunelový systém je zdaleka nejrozsáhlejší v republice. Jeho celková délka činí 93 kilometrů, z nichž 19 se nachází přímo pod historickým centrem města.

Kolektory se kromě historického centra Prahy nacházejí zejména na pražských sídlištích. Jsou v nich uloženy téměř všechny inženýrské sítě, které spravují tři dispečinky. Jeden v Praze 1, jeden ve Stodůlkách a poslední na Jižním městě. “Kolektory jsou pod neustálým monitoringem, který probíhá za pomoci prostředků měření a regulace. To znamená , že v kolektorech je spousta čidel, která hlídají veličiny důležité pro bezpečný chod kolektoru,” vysvětlil vedoucí oblasti Václav Černý.

Od roku 2007 zde probíhají také prohlídky pro veřejnost. “Návštěvníci se dostanou zejména do centrální části Prahy. Součástí prohlídky je návštěva dispečinku, projížďka důlním vláčkem a procházka jednotlivými typy kolektorů,” doplnil Černý.

V červenci v kolektorech přivítali už patnáctitisícího návštěvníka Ladislava Jelínka. “Dostal jsem poukaz k Vánocům a moc se mi tu líbí, je to zajímavé,” řekl.

Pokud byste si vy rádi prohlédli Prahu ze čtyřicetimetrové hloubky, máte možnost dvakrát až třikrát týdně. Vybírat je možné hned ze dvou turistických tras.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu