• Načítám...
>

Veřejná prostranství budou více sloužit občanům

Vedení Prahy chce upravit veřejná prostranství. Plánují se nové stojany na kola, koše, zábradlí nebo také stolky a židle. To vše ve sjednoceném designu.

Reklama

Rada hlavního schválila, že se pražský mobiliář obnoví. Vybavení ulic a zastávek je prý v mnoha případech nevyhovující. Nově by mělo působit sjednoceným dojmem.

“Máme například 44 nových košů, i z hlediska designu, toho celkového vnímání veřejnosti a sjednocenosti prostoru,” řekla Adriana Krnáčová, primátorka hl. m. Prahy.

Dodavatel nových prvků vzejde ze soutěže. Tu zajistí Institut plánování a rozvoje. “Výsledkem by měla být důstojná metropole, která má sjednocený a logicky umístěný mobiliář,” řekl Adam Švejda, ředitel Sekce komunikace a participace, IPR hl. m. Prahy.

Praha počítá jak s doplněním chybějících prvků, tak s výměnou těch stávajících. Do výběru se zapojí i veřejnost. “Mělo by to sloužit především pro městské části, které třeba když dělají revitalizaci veřejných prostranství, tak aby věděli, jaký typ laviček, košů a podobně do něj mají umístit. Tím druhým úkolem je vyhlášení designerské soutěže na nový koš, lavičku, stojan na kolo a novou zastávku veřejné dopravy,” řekl Adam Švejda.

“Postupujeme určitou formou participace, jaký mobiliář se líbí těm Pražanům nejvíce, tak budeme reflektovat samozřejmě i tento názor,” řekla Adriana Krnáčová.

Institut plánování a rozvoje průběžně mapuje veřejná místa, která je třeba upravit. Čisté prostředí náplavky mají například zajistit nové koše, od těch původních se liší neotřelým designem a vyšší odolností.

Aktuálně se plánují i úpravy dalších míst.Praha by se tak měla stát místem, kde jsou ulice vkusně vybavené a kde mohou Pražané trávit volný čas. Jméno dodavatele nového vybavení by mělo být známé v roce 2018

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu