• Načítám...
>

V Praze bojovali veslaři o primátorský štít

V Praze se uskutečnily už sto třetí primátorky. Tyto veslařské závody se tradičně pod záštitou pražského primátora konají už od roku 1910. Jde o jednu z nejstarších a nejtradičnějších sportovních událostí v celé Evropě.

Reklama

Celé jedno století a tři roky navíc trvá sláva veslařské soutěže pod názvem pražské Primátorky. Bojuje se o primátorský štít, který obdrží vítězové závodu Primátorských osmiveslic. Tradice se léta dodržují do všech detailů včetně příjezdu primátora, v našem případě primátorky, po vodě v závěsu za účastníky posledního závodu až na náplavku Rašínova nábřeží na pravém břehu Vltavy. Vítězný tým obdržel tradiční primátorský štít a poté, co opadly proudy šampaňského i gratulaci samotné primátorky Adriany Krnáčové (ANO 2011). Ta si celou událost viditelně užívala: „ Jak vidíte, kluci jsou šťastní, skočili do vody, tedy vlastně hodili se do vody a já málem byla do vody hozena také,“ směje se primátorka.

K politické reprezentaci se přidali i představitelé z levého břehu, kde se nalézá území Městské části Prahy 5: „Je logické, že se Praha 5, která má vlastně jeden břeh, aktivně Primátorek účastní, říká Lukáš Herold, místostarosta Městské části Prahy 5 za ODS.

Pražské primátorky jsou sice hodně společenskou událostí, ale jejich přínos pro český veslařský sport není zanedbatelný: Pro český i pražský sport jsou Primátorky významné, ale naprosto zásadní jsou pro české veslování. Je to naše rodinné stříbro,“ oceňuje význam Primátorek Jiří Kejval, předseda Českého olympijského výboru.

Pražské Primátorky se staly vítězným bitevním polem právě i pro známou českou veslařku, která se kvalifikovala na budoucí Olympiádu v Rio de Janeiru: „ Jezdím sem tradičně, vlastně už od dorosteneckých let,“ říká veslařka Kristýna Fleissnerová.

Po třiceti šesti vítězstvích se na letošních primátorkách zachvěl trůn pod posádkou Dukly. Před její elitní lodí totiž o pouhých 36 setin vteřiny vyhrála kombinovaná posádka Dukly a Českého veslařského klubu. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu