• Načítám...
>

Praha představila mapu přístupnosti budov

Hlavní město Praha představilo digitální mapu přístupnosti veřejných budov a veřejných prostorů pro osoby s omezenou schopností pohybu. Sloužit bude ale i seniorům a maminkám s kočárky.

Reklama

Mapa přístupnosti je vlastně klasická mapa, na které jsou vyznačeny objekty nebo veřejná prostranství, která jsou zmapována z pohledu bariérovosti.

„Pro uživatele z toho vyplývá, že dopředu ví, když se někam chystá, jestli se tam dostane, pokud má invalidní vozík nebo třeba kočárek. Ví, kolik je tam schodů, jak velký je tam výtah, jestli jsou tam bezbariérové toalety a podobně,“ popisuje funkce mapy zastupitel za ANO 2011 a předseda výboru pro výchovu a vzdělávání Patrik Nacher.

Dát dohromady všechna data potřebná k vytvoření takové aplikace vůbec není jednoduché. Klíčová je funkce tak zvaných mapovačů: „Mapovač je poměrně specifická funkce,“ vysvětluje Kateřina Novotná, představitelka Pražské organizace vozíčkářů, která na vytvoření mapy úzce spolupracovala a dodává: „Většinou nechodí sami, ale ve dvou. Jeden z nich je vždycky architekt nebo člověk s nějakým technickým vzděláním, stavař a podobně. Druhý zase většinou rozumí sociálním aspektům projektu.“

„V této chvíli je zmapováno 300 objektů a do budoucna chceme takto zmapovat všechny veřejné budovy nebo budovy sloužící veřejnosti tak, aby ta mapa byla plnohodnotná,“ doplňuje Patrik Nacher. To ale není z plánů do budoucna všechno. Aplikace má nabídnout i tzv. trasování: „Chystáme zmapování okolí budov – to znamená jak se k nim dostat od nejbližší zastávky - to ve spolupráci s Dopravním podnikem – bezbariérové spoje, výstupy z metra. To potom logicky vyústí v to, že se v té nejhlubší vrstvě bude dát trasovat,“ popisuje plány tvůrců mapy Patrik Nacher.

Což znamená, že si člověk určí start a cíl své cesty a aplikace mu pak vyhledá bezbariérovou trasu. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu