• Načítám...
>

Nové parkovací zóny naženou auta do centra Prahy

  • 25. srpna 2016,
  • 23:10,
  • PRAHA,
  • Věra Dušková

Placené parkování v okrajových částech Prahy může znamenat opětovné zvýšení dopravní zátěže centrálních částí města. Dosud totiž mohli přespolní na řadě míst okrajových pražských čtvrtí parkovat zdarma. Nyní si zaplatí na okraji města podobně jako v centru.

Reklama

Nový systém parkování umožní i v rezidenčních zónách za poplatek zaparkovat a to na tři hodiny. Proč si tedy nejet do centra, když stejně musíme platit i na kraji Prahy.


„Pro toho návštěvníka Prahy, ať už ze Středočeského kraje, nebo z okrajových částí, nebude rozdílem, jestli zastavit někde kdekoliv v jiné okrajové městské části, nebo jet hledat místo do centra, protože ty tři hodiny ho budou stát všude stejně,“ varuje Richard Bureš (ODS), místostarosta MČ Praha 1.

„Byť já sám nejsem velký podpůrce zón, obzvláště ne v těch okrajových částech, jako je Praha 6, kde to sahá v zásadě až k Vltavě, což už je hodně daleko - když si vezmeme, že jde o pár kilometrů a už končí Praha u Roztok, takže to skutečně je velmi na okraji Prahy. Ale když už ty zóny jsou, tak ony většinou to uspořádání zabezpečí,“ věří Petr Dolínek (ČSSD), náměstek primátorky hl. m. Prahy.

„To co zavádí hl. m. Praha znamená, že lidé budou jezdit po historickém centru právě těmi malými rezidenčními uličkami, kde přeci jenom by mohlo být místo. Je to šílený nápad,“ nesouhlasí Richard Bureš.

Petr Dolínek ale oponuje: „Je to časově omezeno, nepustí vás to tam parkovat 24 hodin denně, jsou tam nějaké limitace. Tyto zóny mají svůj vnitřní režim, který má právě fungovat ve prospěch těch, co tam žijí.“

Limit tří hodin zastavení v rezidenční zóně ale vlastně tak velkým limitem není, stačí si po třech hodinách přeparkovat. A zase jezdit kolem dokola, objíždět uličky a hledat místo.

„My jsme byli paradoxně napadáni za to, že chceme stavět podzemní garáže a tím, že chceme jaksi přivádět do centra větší dopravní zátěž. Ale to znamenalo, že by ti lidé jezdili tam, kde to parkoviště je,“ dodává Richard Bureš.

Kroužit ve starobylých uličkách Starého města a Malé strany mohou ale řidiči nejdříve za rok. Do té doby si Praha 1 smí ponechat svůj vlastní systém, který stání návštěvníků v rezidenčních zónách neumožňuje.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu