• Načítám...
>

OSN vyhlásila týden silniční bezpečnosti

Řidiči pozor, v době mezi 8. a 14. květnem bude Policie České republiky kontrolovat dodržování povolené rychlosti. OSN na letošní rok vyhlásila celosvětový týden bezpečnosti silničního provozu a česká se republika se k němu aktivně přihlásila.

Reklama

Podle OSN na světě při dopravních nehodách zemře jeden a čtvrt milionu lidí a dalších padesát milionů je zraněno. V české republice jsou pak v tomto ohledu nejnebezpečnější silnice první a druhé třídy.

Roman Budský, dopravní expert uvedl: „Německo a Velká Británie, pokud vezmeme v potaz počet mrtvých, mají necelou polovinu v porovnání s Českou republikou. Jeden z těch hlavních faktorů je nepřiměřená rychlost jízdy, v těch méně rozvinutých státech zaviňuje až polovinu všech dopravních nehod a v rozvíjejících se státech, kam patří i ČR je to necelá třetina.“

Organizace spojených národů proto doporučuje jednotlivým zemím, aby se zaměřili na takové úpravy silnic, které povedou k celkovému zklidnění dopravy, nastavením vhodných rychlostních limitů a v neposlední řadě i na vymáhání dodržování předepsaných rychlostí.

Police České republiky podporuje tuto kampaň OSN a samozřejmě se zapojí svou činností, to znamená účinným dohledem nad silničním provozem,“ uvedl Tomáš Lerch, ředitel služby dopravní policie PČR.

Předmětem zvýšené policejní aktivity pak budou hlavní silniční tahy a problematické úseky.

„V jednotlivých regionech budeme v rámci dohledu více zaměřovat právě na kontrolu stanovených rychlostních limitů. Nepočítáme s tím, že bychom nasadili větší množství hlídek, ale lidé, kteří budou dohlížet na silniční provoz se budou více věnovat měření rychlosti a stávajících rychlostních limitů,“ uvedl Lerch.

Centrum dopravního výzkumu zjistilo, že 80% českých řidičů si myslí, že na českých silnicích je překračována povolená rychlost. Na druhou stranu, jen mizivá část z nich připouští, že by jezdila rychleji, než by měla.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu