• Načítám...
>

V LÉTĚ NA SILNICÍCH ZEMŘELO 119 LIDÍ

Téměř 18 tisíc. Tolik bylo na českých silnicích letos v létě dopravních nehod. O život při nich přišlo 119 lidí, což je podle statistik o 18 lidí více něž loni. Nejtragičtějšími dny co do počtu obětí byly 16. červenec a 11. a 18. srpen.

Reklama

Nepozornost, únava a nevěnování se řízení – to jsou podle statistik nejčastější příčiny dopravních nehod, které se staly o letošních prázdninách. Policisté jich vyšetřovali téměř 18 tisíc. Některé z nich skončily tragicky.

Vrchní komisař dopravní policie ČR, Jan Straka, uvedl: „V období letních prázdnin v letošním roce zemřelo 119 osob při dopravních nehodách, což představuje nárůst o osmnáct osob, což je téměř osmnáct procent.“

I tak jde ale podle policie od roku 1990 o druhý nejnižší počet obětí.

„Z dlouhodobého pohledu je trend usmrcení osob v průběhu letních prázdnin spíše klesající. Ten nárůst, který byl v letošním roce připisujeme zejména povětrnostním podmínkám a samozřejmě nepozornosti řidičů,“ upřesnil Straka.

Tomáš Neřold, vedoucí BESIP, uvedl: „V příštím roce budeme pokračovat v kampani proti nepozornosti za volantem, hlavně kvůli telefonu, to máme pořád za jednu z hlavních příčin. Ukazuje se také, že letos nejvíce vyskočila jako příčina nehod nesprávné předjíždění, takže to bude určitě další téma, ke kterému se znovu vrátíme. Chceme také apelovat na řidiče, aby vytvářeli uličku pro záchranáře, to už se týká spíše následků nehody, ale stále v tomto máme velké rezervy.“

Nejtragičtější dny, co do počtu obětí, byly šestnáctý červenec a jedenáctý a osmnáctý srpen.

Podle statistik jde o stejné dny, jako o loňských prázdninách.

„Je zajímavé, že úplně stejné dny, co do data, byly i v minulém roce, nicméně pokud se podíváme na dlouhodobý vývoj, tak v tom nemůžeme hledat žádnou zákonitost, v minulých letech byly ty dny jiné,“ uvedl Straka.

Nehody se letos v létě nevyhnuly ani motorkářům.

„Bohužel se opět negativně projevilo počasí, které bylo pro motorkáře velmi nepřijatelné. My evidujeme v počtu usmrcených motorkářů nárůst, oproti minulým prázdninám, a to o deset osob. Celkem jich zahynulo dvacet pět,“ dodal Straka.

Podle statistik byl viníkem nehody sám motocyklista ve více než padesáti procentech případů. U řidičů skútrů je na vině šedesát pět procent řidičů.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu