• Načítám...
>

Venkov se mění

Úřednické obstrukce státní správy se ale zdaleka netýkají jen drobných chovatelů, ale v ještě větší míře celé zemědělské výroby. A náš venkov se mění. Což je právě pro Středočeský kraj, který má největší počet malých obcí, změna velmi podstatná.

Reklama

Pro obyvatele malých obcí vzdálenějších od Prahy mají často nejrůznější příkazy, zákazy a nařízení pouze váhu potištěného papíru. Žijí si svým životem. Ale jen do té doby, než si jejich vesničku vyhlédnou lidé z města. 

"I venkov dnes je lokalitou velmi často lukrativní, lidé z města se stěhují na venkov, mají ale úplně jiné představy o tom žití na venkově. Dost často nejsou tolerantní k domácím zvířatům a nastávají sousedské spory, nastávají udání. Tady pak přichází k řeči přesně ta byrokracie, tedy aby každý chovatel jedné jediné ovce nebo kozy jako domácího mazlíčka měl registrované hospodářství a do 5 dnů hlásil každý přesun zvířete. Ti lidé na to nemají ani know-how, kolikrát ani neznají předpisy, kterých je obrovské množství. Takže lidé to vzdávají a já mohu mluvit za naši obec, tak tady skutečně ovce, kozy, krávy nepotkáte," řekla Jana Poláková, starostka obce Byšice.

"Podporujeme výstavnictví v Lysé nad Labem, kde vždy začátkem roku vystavují chovatelé. Já musím říci, že když jsem tam byl poslední 2 roky, bylo jich méně. Takže to něco signalizuje a samozřejmě to není úplně dobrý trend, protože domácí zvířectvo utváří krajinný ráz, zachovává biologickou rovnováhu území," řekl Miloš Petera, náměstek hejtmanky Středočeského kraje.

Venkov a zvlášť ten středočeský, odkud je Praha co by kamenem dohodil, ale už dnes není vnímám jako prostor zemědělské výroby, spíše jako obytná či rekreační zóna.

"My se s tím setkáváme velmi často na Odboru životního prostředí a hlavně v procesech EIA, kde jakýkoliv proces v zemědělské výrobě, ať se jedná o bioplynové stanice, rekonstrukce kravínů a podobně, tak to naráželo na obrovský odpor hlavně chalupářů. To jsou lidé, kteří přicházeli z města, kteří si venkov vykládají tak, že v sobotu a v neděli by tam měl být klid," řekl Miloš Petera.

Víkendoví chalupáři ale venkov neuživí.

"Venkov se vylidňuje, dnes nám přibývá populace ve městech. V Praze dnes vidíme ten demografický vývoj, že nejvíce nám přibývá lidí v Praze - východ a Praze - západ a také nad Prahou. Třeba v Praze - východ je v současné době kolem 140 tisíc trvale hlášených obyvatel, třeba Rakovník má ale 60 tisíc. Takže už i v rámci Středočeského kraje jsou obrovské disproporce mezi tím, kdo kde bydlí. Nevím, jestli je to úplně dobře," řekl Miloš Petera.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu