• Načítám...
>

Lidé jezdit nepřestanou

Pustit se volantu na cestě do práce je stále pro řadu lidí složitým rozhodnutím. Časy se ale mění. Nejen ve veřejné dopravě, ale i v pracovních a životních návycích.

Reklama

Ranní kolony, stres a chuť se vším praštit. Zná to každý, kdo denně dojíždí do zaměstnání. Mnohdy ve světě lidé nemají jinou šanci, než to vydržet. Ne všude totiž funguje veřejná doprava tak dobře jako v Praze a Středočeském kraji. Přes to kolony nemizí, když máme k dispozici nové kapacitní autobusy vybavené pro 21. století, mobilní aplikace či platby kartou. Možná jsme někde na půl cesty a změnit se patrně musí víc, než jen doprava.

"Jako každý starosta bych byl mnohem radši, kdyby ti lidé za tou prací neodjížděli do Prahy ale zůstávali tady. Právě proto, že někde dostanou o byť 2 nebo 3 tisíce více, tak jsou schopni jezdit do té Prahy. Pak to ale znamená to, že na té cestě stráví tam a zpět možná 3 hodiny denně. A teď je otázka, jestli ty 3 hodiny denně mají hodnotu těch 3 tisíc, které si tam navíc vydělají. Tak to si myslím, že ne," řekl Pavel Pešek, starosta Jílového u Prahy.

"Zdá se, že to někteří lidé už vyhodnocují podobně. Před rokem jsme sháněli na volná pracovní místa na úřadě lidi a zkušenost byla taková, že se nepřihlásil třeba vůbec nikdo. Na poslední pozice, které jsme tady obsazovali, už se přihlásili třeba 2 nebo 3 uchazeči. Když se zeptáme, proč se k nám přihlašují, většina odpovědí těch lidí je taková, že už je nebaví jezdit do Prahy," řekl Pavel Pešek.

Pracovat v místě bydliště je ale možné i když v okolí žádná nabídka práce není. Umožňují to nové technologie, změny v myšlení i fungování firem.

"My se třeba snažíme o to aby naše obec a okolí bylo co nejrychleji vybaveno rychlou optickou sítí tak, aby se lidé dostali k rychlému internetu z domova. A máme odezvu, že to přímo ovlivňuje i to, jakým způsobem opravu musí dojet do své kanceláře v Praze," řekl Martin Kupka, starosta obce Líbeznice. 

A pokud do Prahy lidé budou jezdit méně nebo vůbec, budou vlastně potřebovat integrovanou dopravu?

"V zemích na západ od nás, kde problematika home officu a různých takových výhod pro zaměstnance funguje výrazně více a výrazně rozšířeněji než u nás, zejména ve skandinávských zemích, které tím jsou pověstné, nebo Švýcarsko, tam veřejná doprava je využívána nejvíce z celé Evropy, ne-li možná z celého světa," řekl Pavel Procházka, pracovník kanceláře ředitele ISDK.

"Za historii lidstva, kdykoliv lidé získali nějakou mobilitu, tak se jí nevzdali díky nějakému jinému technickému vynálezu. Díky telefonu nepřestali jezdit autem, nepřestali jezdit vlakem. Díky internetu se nepřestanou přemisťovat. Budou se přemisťovat z jiných důvodů," řekl Věslav Michalik, zastupitel Středočeského kraje.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu