• Načítám...
>

I panenky mohou mít své poslání

Letošní Miss Panenka Středočeského kraje opět pochází ze Slabců na Rakovnicku. Soutěž o nejkrásnější panenku vyhlásil pod záštitou hejtmanky Středočeského kraje český UNICEF už potřetí jako součást projektu Adoptuj panenku a zachráníš dítě.

Reklama

Panenky do krajské soutěže Miss Panenka posílají žáci a studenti středočeských škol a podílejí se tak na projektu očkovacích programů v nejchudších zemích světa, který český UNICEF rozvíjí už od roku 2002.

"Ta myšlenka je úplně jednoduchá. Děti na ZŠ vyrábějí panenky, ty potom dají UNICEFu a my je prodáváme za 600 korun, což je cena za očkování jednoho dítěte proti 6 nemocem, takže můžeme říci, že jedna panenka zachrání život jednoho dítěte," řekla Pavla Gomba, výkonná ředitelka českého UNICEF.

"Toto téma je určitě velice záslužné a chvályhodné. Pomáhá zachraňovat životy a zároveň vede naše děti k tomu, aby myslely právě na ty to příběhy, které až tak konkrétně neznají, už při té tvorbě panenek je ale sdílejí," řekl Jiří Holub, ředitel Krajského úřadu Středočeského kraje.

"Děti se vůbec nezajímaly o to, co vlastně bude výhra, co dostanou za ušití panenek. Byly motivované hlavně opravdu tou pomocí," řekla Renáta Vedralová, učitelka ZŠ Miloše Šolleho v Kouřimi.

Zatímco v loňském roce vyhrála soutěž v internetovém hlasování panenka hasička, letos vítězství patří panence zdravotní sestřičce. Možná to o ledasčem vypovídá.

"Myslím si, že možná zrovna tyto profese jsou pro mnoho dětí snové. Potom při tom internetovém hlasování třeba zrovna toto může rozhodnout," řekla Pavla Gomba.

"Myslím si, že když je to zdravotní sestřička, pomáhá to UNICEF. Šila jsem to ve škole sama a když jsem to nestíhala, tak mi pak doma mamka pomáhala," řekla Věra Razimová, autorka vítězné panenky.

Letos se krajské soutěže Miss Panenka junior zúčastnilo 38 škol. Jejich žáci přihlásili celkem 132 panenek.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu