• Načítám...
>

Lodě létat neumí

Kraj rozhodně nebude jediný, kdo bude muset do rozvoje rekreační plavby investovat. Lodě, jak známo, nelétají, ale plují po vodě. A naše řeky jim staví do cesty řadu překážek.

Reklama

Vypravit se z Mělníka po Vltavě od soutoku s Labem třeba na zámek v Hluboké nad Vltavou teď není zrovna jednoduché. Příčinou je soustava vodních děl pod názvem Vltavská kaskáda.

"Plavba do jižních Čech, do Budějovic, je samozřejmě možná. Je tam ale spousta takových úskalí, že třeba na Slapskou přehradou malé sportovní lodě tahá traktor v režii správce vodního toku. Kapacita lodního zdymadla na Orlíku není úplně dostatečná a také plavební hloubky na Kořensku. Pokud by se podařilo odstranit tyto 3 věci, plavba bude daleko pohodlnější, na jih Čech se dostanou větší lodě než dnes," řekl Dušan Sahula, ředitel spolku Středočeské vodní cesty.

Správce vodního toku, státní podnik Povodí Vltavy, proto plánuje pro rekreační plavbu zásadní investice.

"Jsou to 2 zásadní investice. První spočívá v rekonstrukci lodního výtahu na Orlické přehradě. Plavební nebo kolejová dráha v horní vodě se prodlouží o 12 metrů do délky a výškově je to zhruba o 3,5 metru oproti stávajícímu ukončení. To umožní to, že bude možné proplouvat loděmi přes hráz i v období nižší hladiny v nádrži, jako tomu bylo v letech 2018, 2016, 2015 a tak dále. Druhá zásadní investice spočívá v tom, že před plavební komorou Kořensko, kde de facto celou dobu, co je to v provozu, dochází k omezování plavebních hloubek při nižších stavech, je připravována na necelém 2 kilometry dlouhém úseku prohrábka plavební dráhy," řekl Petr Kubala, generální ředitel Povodí Vltavy.

Důležitá je ale i nosnost zařízení, která dokážou lodě dostat přes přehradní hráze. To na Orlíku dnes unese 3,5 tuny. Mnohá rekreační plavidla jsou ale rozhodně těžší. Po rekonstrukci bude tedy výtah schopen utáhnout loď o váze až 6,5 tuny.

"To děláme na základě toho, že jsme porovnali u státní plavební správy plavidla, která jsou teď v registru, jaký je ten nový trend. Tak tady by to odpovídalo plavidlům, která se teď vyskytují," řekl Petr Kubala.

V cestě z Mělníka do jižních Čech ale stojí ještě další překážka - Praha. Čilý provoz na Vltavě v naší metropoli ledaskoho odrazuje, dost možná ale zbytečně.

"Situace v Praze je taková, že Praha je vyhlášena jako neveřejný přístav. Je určena správní organizace, která přislíbila úzkou spolupráci s tím, že na pražských náplavkách budou vyčleněna místa pro malá plavidla krátkodobá. Dokonce je v Praze jedno místo, kde turista na lodi přijede a může tady zůstat stát 24 hodin denně. Také je tady možnost, to je v režii Ředitelství vodních cest, že přímo v centru pod nábřežím Edvarda Beneše je přístaviště pro sportovní plavbu. A tam také můžete zůstat stát. Takže pokud byl vyvolán dojem, že Praha nefunguje, je nevstřícná, tak to se podařilo teď společnými silami odstranit. Investice proběhly a myslím si, že do budoucna to bude fungovat," řekl Dušan Sahula.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu