• Načítám...
>

Smrt je v módě

Galerie středočeského kraje uvádí výstavu italského umělce Eugenia Percossiho. Téma je poněkud zarážející, což je patrné už z názvu expozice - Death is cool.

Reklama

Death is cool. Přeložit otrocky do češtiny název výstavy Eugenia Percossiho by asi nešlo. Prostě Smrt je cool. Nebo snad Smrt je v módě.

"Je to fenomén, který začal 10 let zpět, kdy v kontextu módy se najednou objevily lebky na každém druhém tričku. Najednou to bylo cool, muselo se to nosit," řekl Eugenio Percossi, italský výtvarník.

"Výstava Death is cool má několik rovin. Asi hlavní páteří výstavy jsou dva malířské hyperrealistické cykly. A to je výstava, kterou máme po pravé straně. Ta je inspirovaná renesančním italským portrétistou Moronim, kdy Eugenio Percossi zcela cituje jeho díla, jeho portrétní tvorbu. Ale nechává úplně ve stejné kompozici, ve stejné světelné situaci, ty portréty zemřít, zhasnout. Najednou vidíme jen siluety," řekla Veronika Marešová, kurátorka výstavy.

Staré dobré memento mori, tedy pamatuj na smrt, rčení z doby, kdy smrt lidé ještě nevnímali spíše jen jako virtuální realitu, na výstavě ale stejně něco připomíná - audio instalace.

"Kde slyšíme v temné místnosti pouze zvuk kukačky. Tady Eugenio naráží na lidové rčení, které třeba v Itálii, odkud on pochází, nedaleko od Říma, vůbec není. Ale u nás je rčení, že když posloucháme kukačku, tak počítáme kolik let se ještě dožijeme," řekla Veronika Marešová.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu