• Načítám...
>

Z rozhledny na Žebráku je krásný výhled

Zajímavým tipem na výlet do okolí Prahy je hrad Žebrák. Tato historická gotická stavba stojí doslova ve stínu hradu Točník, který se tyčí na protějším kopci. Hrad nechal ve druhé polovině 13. století zbudovat Oldřich Zajíc z Valdeka, později na něm často pobýval král Václav IV.

Reklama

Hrad Žebrák na Berounsku nechali zbudovat páni z Valdeka, kteří byli poradci převážně českých panovnic, např. Elišky Přemyslovny. Majetkem českých králů se hrad stal za vlády Jana Lucemburského, který hrad se svým synem Karlem IV. od valdeckých odkoupil.

"Vlastně se jim to velice hodilo o 6 let později, protože na něj umístili Karlova bratra Jana Jindřicha, který byl zapuzen svou manželkou, která o něm tvrdila, řekněme, že je špatný manžel. Vyhodila ho z hradu a z Tyrolska. Oni ho potřebovali nějak uklidit, tak ho na 8 let uklidili na hrad Žebrák, čímž získal Žebrák popularitu, protože Jan Jindřich ho rozšířil a udělal tam kapli sv. Markétě. Ostatně Markétu si další vzal, takže měl vlastně 3 Markéty po sobě a už u té první prokázal, že je opravdu hoden jako muž, protože měli 6 dětí," řekl Petr Zemánek, kastelán hradu Žebrák.

Zlaté časy měl hrad zažít také za Karlova syna - krále Václava IV. - který na hradě rád a často pobýval. Právě Václav se ale už za svého života postaral o úpadek významu hradu. V roce 1395 Žebrák vyhořel a Václav IV. nechal na nedalekém kopci vystavět nový hrad Točník. Od té doby význam Žebráku postupně klesal. Točník pak sloužil jako soukromé sídlo krále. Právě na něj mohl kdykoliv nepozorovaně přijet a zase bez povšimnutí odjet. Dnes je spodní hrad Žebrák znám hlavně pro svou věž, která je stále dominantou celé hradní zříceniny. Za návštěvu stojí místní rozhledna, ze které je krásný výhled do okolí.

"Tady na Točníku vidíte věci tak v průsecích. Vidíte kolem dokola, to je první velké lákadlo. A to, že je to v té vesnici, je i lákadlo pro zvědavce, protože vidíte i do dvorů," řekl Petr Zemánek.

Zřícenina hradu Žebrák je přístupná v letní turistické sezóně od dubna do září. Dostat se k ní je možné z obce Točník a také z města Žebrák, odkud na hrad vede modrá turistická značka. Prohlídka hradu je možná pouze samostatně bez průvodce.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu