• Načítám...
>

Kraj ušetřil za energie desítky milionů

Středočeský kraj šetří peníze za energie. Umožňují mu to elektronické aukce, v rámci kterých nakupuje elektrickou energii a také plyn. Jen letos se v rámci takzvaných e-aukcí podařilo uspořit více než dvacet milionů korun.

Reklama

I přes rostoucí ceny na trhu se Středočeskému kraji daří šetřit za energie. Díky nákupu v elektronických aukcích dosáhne v roce 2020 úspory v řádech desítek milionů korun.

"Letos se nám podařilo nákupem právě energií na těchto aukcích ušetřit v té první části něco přes 6 milionů a v té druhé části něco přes 14 milionů, takže ta úspora je opravdu značná. Je to asi 21 milionů," řekl Martin Herman, radní Středočeského kraje.

Kraj v elektronických aukcích nakupuje elektřinu a zemní plyn pro zhruba 250 organizací, jejichž je zřizovatelem. Takto nakupuje energie každoročně a vždy se mu podaří získat výhodnější cenu. Uspořené peníze pak může investovat tam, kde je to potřeba.

"Je to výhodnější a ty úspory jsou nejen finanční, což je vlastně to hlavní, ale my uspoříme i na času, na zaměstnancích," řekl Martin Herman.

V rámci aukcí energií dodala nejlevnější elektřinu společnost Centropol Energy, zemní plyn pak Pražská plynárenská. Kraj takto nakupuje zatím pouze energie. V jiných odvětvích se totiž forma elektronické aukce prozatím neuchytila. O zakázky se hlásí jen velmi málo firem.

"V těch dalších odvětvích je to dané situací na našem trhu. Pokud bychom chtěli soutěžit elektronicky i jiné zakázky, museli bychom mít více zájemců. A upřímně řečeno v této ekonomické situaci, kdy je málo firem, málo lidí, drahý stavební materiál, tak jsme vždy rádi, že se ty firmy přihlásí alespoň 2 nebo 3 do našich výběrových řízení," řekl Martin Herman.

V případě, že o vyhlášenou zakázku nemá žádná firma zájem, kraj ji musí tzv. přesoutěžit. Znovu se musí zamyslet nad cenou a celkovými parametry zakázky. Výši ceny navíc nemusí zastropovat.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu