• Načítám...
>

Zastupitelé řešili krajské investice

Středočeští zastupitelé jednali o rozdělení částky čtyř set milionů korun, o který se navýšil krajský rozpočet. Došlo k tomu vlivem posílení ekonomiky a lepšího výběru daní.

Reklama

400 milionů korun, o které posílil krajský rozpočet, chce vedení kraje použít na investice. Největší díl, 300 milionů, má jít do dopravní infrastruktury.

"Je to veliký problém Středočeského kraje. My se ho snažíme řešit dlouhodobě, systematicky. Uspěli jsme hodně s dotacemi, kdy jsme z EU zaregistrovali projekty již za 7 miliard korun. Daří se nám získávat prostředky ze SFDI, samozřejmě ale dáváme i prostředky z našeho vlastního rozpočtu," řekl Gabriel Kovács, náměstek hejtmanky Středočeského kraje.

Krajské opozici se ale způsob rozdělení nově získaných financí nelíbí. Chtěla by více peněz na vodovody a kanalizace.

"Všude slyšíme, že vysychají studny, že je klimatická změna, že není přístup k pitné vodě. Obce mají připravené projekty, mají na ně finance ze státního rozpočtu a potřebují pomoci se spolufinancováním," řekl Věslav Michalik, zastupitel Středočeského kraje.

"Na první pohled je ten argument poměrně líbivý. Je ale zapotřebí si uvědomit, od čeho jsou zde kraje, co zákon říká a od čeho jsou zde obce. Takže v primární kompetenci obcí je zajistit vodu a kanalizace pro své obyvatele. Na to dostávají od státu peníze. Středočeský kraj má primárně zabezpečovat regionální infrastrukturu, tedy např. silnice, střední školy, záchrannou službu a podobně," řekl Gabriel Kovács.

"My máme v rámci evropských peněz zažádáno o velké množství finančních prostředků na silnice. My potřebujeme mít peníze na spolufinancování. My jsme na tu vodu nezapomněli," řekl Miloš Petera, radní Středočeského kraje.

"Protože Středočeský kraj si je vědom toho, že ta situace je poměrně tíživá, tak ze svého rozpočtu přispívá ročně 200 milionů korun na podporu výstavby vodovodů, kanalizací a jiných opatření podporující boj se suchem," řekl Gabriel Kovács.

Část z těchto opatření lze financovat i z fondu životního prostředí, který bude posílen 20 miliony korun.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu