• Načítám...
>

Jan Palach má ve Všetatech památník

Všetaty na Mělnicku se konečně dočkaly Památníku Jana Palacha. A to přímo v místě, kde student historie a politické ekonomie, který se v roce 1969 upálil na protest proti potlačování lidské svobody v Československu, vyrůstal. Jeho součástí je rodný dům Jana Palacha i nová budova s multimediální expozicí.

Reklama

Až pojedete vlakem z Prahy do severních Čech a budete přestupovat ve Všetatech na Mělnicku, udělejte si čas a navštivte čerstvě otevřený Památník Jana Palacha. Národní muzeum nechalo předělat jeho rodný dům a vedle něj postavit ještě nový výstavní sál.

"Nechtěli jsme, aby vypadal jako pamětní světnička, chtěli jsme jít trošku jinou cestou. Chtěli jsme na návštěvníky jednak zapůsobit, ale chtěli jsme je také vzdělat," řekl Marek Junek, ředitel Historického muzea Národního Muzea.

Rodný dům byl předělán, prochází jím takzvaná hrana zla, která se symbolicky zastavuje o stůl, který je poctou Palachově rodině. Okna budovy jsou zatemněná, ven lze nahlédnout jen malými špehýrkami, které symbolizují oddělení rodiny od společnosti. Je tam také torzo schodů, které vedly k pokoji Jana Palacha. V expozici je také posmrtná maska Jana Palacha vytvořená sochařem Olbramem Zoubkem a jím vytvořená socha zvaná Jan. Každý návštěvník také projde pod vlajkou, kterou bylo tělo studenta po smrti přikryté.

"Vedle toho jsme ve Všetatech postavili i menší expozici, kde se snažíme ukázat, kdo to byl Jan Palach, kde vyrůstal, v jaké společnosti vyrůstal a co se stalo po jeho smrti. Komunistická společnost se snažila smazat paměť na Jana Palacha," řekl Marek Junek.

V novém sále najdete ale i autentické předměty, které měl s sebou Jan Palach 16. ledna na Václavském náměstí ve chvíli, kdy se zapálil.

"Zde v té moderní části vidíte i krásnou zasazenou hrušku jako symbol budoucna," řekla Vladimíra Davídková, pracovnice Palachova památníku.

anketa

Součástí ještě ne úplně dokončeného památníku bude i projekce.

K nové i staré části památníku patří ještě zahrada, ve které si návštěvníci můžou sednout a přemýšlet nad tím, jak na ně památník působí a o tom, co vlastně viděli. Zatím má Palachův památník otevřeno od úterý do neděle od 10 do 16 hodin a vstupné je zdarma.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu