• Načítám...
>

Města regulují pyrotechniku

S blížícími se oslavami příchodu nového roku je stále diskutovanějším tématem používání petard a dělobuchů. K tomu v několika středočeských městech slouží vyhláška k regulaci zábavní pyrotechniky. Nově se k těmto městům přidal např. Kolín.

Reklama

Města ve Středočeském kraji pomalu vyráží do boje proti odpalování zábavné pyrotechniky a chtějí její používání regulovat. Reagují tak na stížnosti obyvatel. Těm se především nelíbí, že jsou ohňostroje a dělobuchy odpalovány i mimo silvestrovské oslavy.

"My jsme vyhlásili anketu, zda by lidé přivítali regulaci zábavné pyrotechniky. Tou anketou se nám vrátilo několik set odpovědí, kdy nebyly úplně jednoznačné, ale drtivá většina se shodovala na tom, že minimálně ve vánoční svátky by měla být regulována pyrotechnika. My tedy budeme navrhovat do zastupitelstva města schválení obecně závazné vyhlášky, kde by měla být právě pyrotechnika regulována, měla by být možnost ji využívat na Silvestra, případně na Nový rok, jinak by ale měla být regulována tak, jako v řadě měst ČR," řekl Michael Kašpar, starosta města Kolín.

Kolín se tak přidal k několika dalším středočeským městům. Obdobně vyhláška funguje např. v Milovicích, Dobříši, Poděbradech nebo Líbeznicích.

"U nás je fakticky možné používat zábavní pyrotechniku jen v noci ze Silvestra na Nový rok, jinak to možné není. A spoléháme především na obecná ustanovení. Nemáme k tomu vlastní vyhlášku, kdy od 22:00 do rána do 6:00 platí noční klid," řekl Martin Kupka, starosta obce Líbeznice.

Před několika lety zvažovali regulaci zábavní pyrotechniky také v Říčanech. Tady ale vyhláška nakonec přijata nebyla.

"Myslím si, že takové omezení by tak jako tak lidé ignorovali. Nedokážu si představit městskou nebo státní policii, která by hledala odkud ta rachejtle vyletěla," řekl Vladimír Kořen, starosta města Říčany.

Právě chycení toho, kdo vyhlášku porušil, je podle starostů měst, kde regulace funguje, největším problémem.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu