• Načítám...
>

Disident Černý vzpomínal na revoluci

Předvečer 30. výročí sametové revoluce patřil v Benešově zajímavé debatě. V ní se předseda nového politického hnutí Trikolóra Václav Klaus mladší ptal disidenta a jednoho z prvních signatářů Charty 77 Otty Černého. Společně zavzpomínali na listopadové události roku 89 a připomněli, že demokracie je nikdy nekončící proces, za který je třeba neustále bojovat, jinak se zhroutí. Jaká byla jejich úloha v kritických dnech a máme dnes opravdu demokracii?

Reklama

Od sametové revoluce uběhlo už 30 let. A právě proto je třeba si toto významné výročí, kdy u nás opět můžeme zažívat svobodu, připomínat. Do listopadových událostí se aktivně zapojil i předseda hnutí Trikolóra Václav Klaus mladší, který jako student Fakulty přírodovědecké demonstroval na Národní třídě.

"Já jsem byl v té zadní části davu, takže jsme se tam snažili okolo Botanické zahrady se dostat do centra. Tam už ten kordón policistů byl také a někoho tam i sebrali, takže jsem zase viděl takové ty nákladní vozy s radlicemi, jak tam tak zlověstně pomalu najížděly od Národního divadla," řekl Václav Klaus ml., předseda hnutí.

Výrazným bojovníkem proti komunistickému režimu byl i disident Otto Černý. Poté, co po invazi v roce 1968 zapálil sovětský tank, se podílel na přípravě nezávislého zahraničního vysílání a režim ho označil za teroristu. Odebral mu občanství a on byl tak nucen emigrovat do Švédska. Domů se vrátil až na jaře roku 1990.

"Já měl samozřejmě úplně jiný pocit, protože jsem zažil ve Švédsku jinou společnost. Zažil jsem společnost, která byla demokratická, byly obyčejné volby. Takže to bylo v podstatě tak, že jsem přešel do trochu podobného prostředí," řekl Otto Černý, disident.

Po roce 1989 se tak Československo konečně dočkalo vytoužené demokracie. 

"To, co ti občané chtěli, konec vlády jedné strany, svobodné volby, aby je stát nechal žít, to se víceméně naplnilo," řekl Václav Klaus ml.

"Demokracie není nikdy hotová. To je věc, která se vyvíjí a je na společnosti, jak s tím dokáže zacházet," řekl Otto Černý.

A právě to může každý z nás přímo ovlivnit ve svobodných volbách. A je přitom na volbě každého z nás, jakou politickou stranu zvolí. Ne vždy to byla samozřejmost.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu