• Načítám...
>

V Novém Strašecí ukazují betlémy

V Novém Strašecí se můžete přijít do místního muzea podívat na Betlémy. Mezi desítkou vystavených vyčnívají tři vyřezávaná díla a u jednoho z betlému, kromě klasických postav, uvidíte třeba i Heroda a vraždění neviňátek.

Reklama

Vánoční příběh. Tak se jmenuje výstava v Muzeu v Novém Strašecí. Ta ukazuje hned několik betlémů jak ze dřeva, tak třeba i z keramiky nebo papíru.

"Ten betlém, co stojí za mnou, je betlém z kostela Nejsvětějšího Jména Ježíš v Lánech. Byl nám nyní zapůjčen ze Správy Pražského hradu, protože lánský kostel je v rekonstrukci. Potom tady máme tzv. Oráčovský betlém, který byl nalezen na faře v Oráčově, kde nám chybí Ježíšek, který byl keramický, bohužel se ale nedochoval. A pak máme jednu raritu, což je 3 metry dlouhý betlém, který dosud nebyl nikde vystaven. Je ze soukromých sbírek, majitelé si ale nepřejí být uváděni," řekla Barbora Honzíková, vedoucí Muzea Nové Strašecí.

Právě tento betlém je ale velmi zajímavý, protože obsahuje i nezvyklé postavy. Např. v něm vidíme i krále Heroda a vraždění neviňátek.

"Ten betlém v tom kostele měl vytvářet příběh. Proto vidíte na některých betlémech jesličky, ale pak také vidíte už sedící Pannu Marii a má třeba Ježíška na klíně. Betlém v den narození by neměl mít součástí Tři krále. Betlém v den narození tam nebude mít Heroda. To vše byl ten příběh, který se stavěl. A proto jsou některé betlémy tak rozsáhlé," řekl Timotej Maria Pavel Vácha, farář.

Na výstavu Vánoční příběh, aneb co se dělo v Betlémě, můžete do muzea v Novém Strašecí dorazit až do 19. ledna.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu