• Načítám...
>

Ve Všetatech uctili památku Palacha

Celé Česko si připomínalo 51 let od upálení Jana Palacha. Výjimkou nebyl ani památník ve Všetatech. Pietního aktu se tu zúčastnily desítky lidí včetně zástupců Středočeského kraje.

Reklama

Uctít památku Jana Palacha přišlo k jeho památníku ve Všetatech několik desítek lidí. Ti si zapálením svíčky či položením květiny nebo věnce připomněli tragickou událost z roku 1969. 

"Uplynulo 51 let od oběti Jana Palacha. Já jsem moc rád, že se může poprvé pietní akt a vzpomínka na Jana Palacha konat v domě jeho rodiny, který Národní muzeum přebudovalo a vybudovalo zde nový památník," řekl Michal Lukeš, generální ředitel Národního muzea.

Pietního aktu se zúčastnil mimo jiných i radní Středočeského kraje.

"Z našeho dnešního pohledu to pro mě znamená především to, že je to čin jednotlivce, který se nebál vzepřít tomu mainstreamu, jak my dnes říkáme. Je to čin člověka, který šel proti mlčící většině, kdy si všichni mysleli, že takto už to bude, že to tak je správně. A on se nedal, on to své hrdinství ukázal. A tím nám může být příkladem a měli bychom se o to snažit i v současnosti," řekl Martin Herman, radní Středočeského kraje.

Památník Jana Palacha vybudovalo v loňském roce ve Všetatech Národní muzeum.

"Nacházíme se na místě, které si rodina Palachova postavila už za první republiky. Byl to obyčejný venkovský středočeský domek. Rodina v něm prožila více než 50 let. Jan Palach zde vyrůstal, odsud také potom odešel 16. ledna 1969 do Prahy a před Národním muzeem se obětoval. A ještě 10 let potom zde žila paní Palachová, nakonec jako velice opuštěná a nešťastná žena, která ztratila jednoho ze svých synů," řekl Michal Lukeš.

Součástí památníku je i menší budova, která sem byla přistavěna. V té návštěvníci najdou multimediální expozici mapující život Jana Palacha.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu