• Načítám...
>

Vzorky se odebírají už v šesti městech

Ve Středočeském kraji funguje už 6 míst, kde se odebírají vzorky pro testy na Covid-19. Většina z nich rovněž umožňuje odběr přímo z aut, jimiž přijedou pacienti. Zdravotníci odbaví kolem 50 lidí denně.

Reklama

Mladá Boleslav, Kolín, Kladno, Kutná Hora,  Benešov a nově i Příbram. V těchto městech Středočeského kraje probíhá odběr vzorků indikovaným pacientům pro testy Covid 19.

"Pokud člověk trpí určitými symptomy a je doporučen ze strany obvodního lékaře či Krajské hygienické služby tak se může dostavit na konkrétní místo a my zařídíme odběr. Nové odběrové místo je v Příbrami. V současné době máme 6 odběrových míst. Jen pro představu například 2. dubna jsme měli 411 odběrů a záchranná služba odebrala 73 odběrů," uvedl radní Středočeského kraje, Robert Bezděk.

Kromě Kutné Hory zbývající místa umožňují odběr vzorků přímo z aut. Tento způsob nabízí hned několik výhod. Především větší bezpečnost. 

"Je to rychlejší, bezpečnější pro nás i pro ně. Pacienti si tento způsob hodně chválí," doplnila sestra benešovské nemocnice, Jana Bursíková.


Tato místa jsou poměrně vytížená. Například v Benešově tímto způsobem odbaví kolem 50 lidí. 

"Pracujeme tady ve dvou. A navíc je tady i administrativní pracovnice, která nám pomáhá se zvedáním telefonů, vyřizování žádanek apod. Přibližně těch padesát odběrů denně uděláme," uvedla sestra benešovské nemocnice, Jana Bursíková.

Samotný odběr zabere zdravotníkům 5 minut. Vzorky se pak zasílají do laboratoří na testování. K vzhledem jejich vytíženosti mohou pacienti výsledky obdržet za 3 až 4 dny. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu