• Načítám...
>

Kraj daroval Mělníku monitory dechu

Hejtmanka Středočeského kraje spolu se zástupci nadace Křižovatka předali mělnické nemocnici monitory dechu. Tohoto dnes už nezbytné zařízení , který pomáhá sledovat základní funkce novorozeňat, si převzali lékaři na Neonatologickém oddělení.

Reklama

Středočeský kraj ve spolupráci s Nadací Křižovatka pravidelně nakupuje a daruje nemocnicím monitory dechu. Tento pomocník umožňuje včas upozornit v případě, že je s miminkem je něco v nepořádku. 

"Máme velmi dobrou zkušenost s Nadací Křižovatka, protože ty monitory, které prostřednictvím nich poskytujeme, tak mají i servis a záruku. Což je u provozu takového zařízení velmi důležité," uvedla hejtmanka Středočeského kraje, Jaroslava Pokorná Jermanová.

"Snažíme se to rozdělovat spravedlivě a podle záručních lhůt. Protože monitory se musí každé dva roky obměňovat. To znamená, že  na začátku roku poptáme každou nemocnici kolik aktuálně by potřebovali monitorů dechu. Oni nám to nahlásí měsíc před předáním, tak aby neležely ve skříni a stále se používaly," doplnila regionální manažerka Nadace Křižovatka, Miloslava Stibůrková. 

V případě, že miminko přestane dýchat na více jak 20 sekund, zařízení okamžitě upozorní zdravotní personál zvukovým a světelným signálem. 

"Nejrizikovější je paradoxně 4 až 6 Měsíc. Nejvíce chlapci. Samozřejmě jsou tady ještě rizikové skupiny jako jsou nedonošenci či novorozeňata po komplikovaném porodu. Zvlášť pro úzkostnou matku je to velký pomocník, protože má jistotu, že ještě někdo další ji pomáhá to miminko hlídat," dodala regionální manažerka Nadace Křižovatka, Miloslava Stibůrková. 

Tentokrát 10 monitorů dechu putovalo do mělnické nemocnice, kde si je převzali lékaři Neonatologického oddělení.

"Tentokrát to dáváme od nemocnice Mělník, dále bude následovat Rakovník a Slaný. Monitory už dostala Mladá Boleslav, Příbram a Nymburk. Takže opravdu to nejsou jen nemocnice spravované Středočeským krajem, ale jsou to všechny nemocnice," doplnila regionální manažerka Nadace Křižovatka, Miloslava Stibůrková.

Středočeský kraj poskytuje nadaci Křižovatka každý rok na nákup monitorů dechu 100 tisíc korun.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu