• Načítám...
>

Na Kolínsku zrevitalizují tůně

Města a obce na Kolínsku se pouští do revitalizací dalších tůní. Někde je hodlají i nově vytvořit. Nově by měly vzniknout například v blízkosti naučné stezky ve Štítarském údolí.

Reklama

V důsledku nešetrného zemědělství a narovnávání řek v posledních letech došlo u nás k výrazné proměně krajiny, která není schopna zadržovat potřebné množství vody.  Města a obce opět přistupují k budování meandrů a tůní. Podobně k této problematice přistupují i na Kolínsku. V současné době je připraven velký projekt na revitalizaci tůní na Pekelském potoce, jež je součástí regionálního biokoridoru. 

"Jsou to tůně, které byly desítky let zarostlé a jsou zavezené černými skládkami. V současné chvíli máme připraven projekt a je zažádáno o dotaci, která by měla být stoprocentní, pokud ji dostaneme. Bude určena na revitalizaci těchto tůní, na propojení s Pekelským potokem, na vytvoření odpočinkového, rekreačního místa včetně laviček," uvedl Michael Kašpar starosta Kolína.

V blízkosti tůní se nachází naučná stezka, která prochází Štítarským údolím. I tato oblast projde částečnou proměnou. 

"Je to součást zakončení naší naučné stezky Štítarským údolím, která pokračuje od Kolína přes obec Radovesnice až do obce Zibohlav. Mělo by se jednat i o podporu diversity. Jsou tam navrženy budky pro ptáky, budky pro netopýry," popsal Michael Kašpar, starosta Kolína.


Realizace projektu by měla lehce přesáhnout 2 miliony korun s tím, že bude plně uhrazena z dotačního programu životního prostřední na obnovu krajiny.

"Předpokládám, že do konce roku bude dotace vyhodnocena. Pokud vyjde, tak budeme chtít v příštím roce náš záměr realizovat," dodal Michael Kašpar, starosta Kolína.


Pokud se tak stane, revitalizace bude zahájena na jaře příštího roku a dokončena by měla být ještě během léta. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu