• Načítám...
>

Kraj si půjčí více než 3 miliardy na investice

Více než 3 miliardy korun si půjčí Středočeský kraj od Evropské investiční banky. Rozhodli o tom krajští zastupitelé. Finanční prostředky umožní financování investičních projektů například v oblasti zdravotnictví, školství nebo silniční dopravy.

Reklama

Středočeský kraj uzavře smlouvu s Evropskou investiční bankou. To mu umožní financování investičních projektů zejména v oblasti regionální infrastruktury. 

"Tento úvěr nám pomůže realizovat množství připravených projektů. Především se jedná o projekty ve středočeských nemocnicích. V každé z nich by měl být zahájen jeden projekt, a to ještě v letošním roce," uvedl Gabriel Kovács, náměstek hejtmanky Středočeského kraje. 

"Když budu konkrétní, tak se například v benešovské nemocnici jedná za velkou peněžní částku o výstavbu centrálního pavilonu pro příjem pacientů," uvedla Jaroslava Jermanová Pokorná, hejtmanka Středočeského kraje.

Díky úvěru bude možné v následujících letech financovat také projekty v oblastech školství nebo například silniční dopravy.

"A to přes 300 milionů korun. Ale jsou tam i sociální projekty a projekty z životního prostředí. Konkrétně EPC projekty," doplnila Jaroslava Jermanová Pokorná, hejtmanka Středočeského kraje.

Podmínky úvěru jsou pro Středočeský kraj velmi výhodné. Například lhůta splacení je stanovena až na 23 let.

"Úvěrový rámec jsou tři miliardy korun. Není to úvěr, že bychom najednou nasáli tři miliardy korun, ale máme možnost z tohoto úvěrového rámce čerpat na projekty, které Evropská investiční banka schválila. Máme tam i poměrně zajištěnu flexibilitu tak, že projekty můžeme měnit do určité výše, takže je to zhruba za procento úrokové míry, což si myslím, že je velmi zajímavé," popsala Jaroslava Jermanová Pokorná, hejtmanka Středočeského kraje.

Finanční prostředky od Evropské investiční banky by mohl kraj čerpat ještě v letošním roce.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu