• Načítám...
>

Kraj ocenil nejlepší navrhovatele projektů

Středočeský kraj oficiálně představil a ocenil nejlepší navrhovatele projektů participativního rozpočtu. Pozváno bylo vždy pět zástupců z každé velikostní kategorie podle počtu obyvatel, jejichž projekty v internetovém hlasování získaly nejvíce hlasů.

Reklama

Do prvního ročníku participativního rozpočtu Středočeského kraje přišlo 164 projektů. Z toho bylo vybráno 126. Zástupci Středočeského kraje osobně ocenili 15 nejlepších z nich, které od veřejnosti získaly nejvíce hlasů.

"Hlasovat mohl každý občan starší osmnácti let a s trvalým bydlištěm v našem kraji. Každý z nich měl k dispozici pět kladných hlasů a dva záporné, které mohl přidělit jednotlivým projektům. Na jeden projekt byly maximálně dva kladné hlasy a jeden záporný," vysvětlil Lubomír Raibl, vedoucí oddělení nakládání s majetkem Středočeského kraje.

Většina obcí by za normálních okolností nemohla tyto změny realizovat kvůli omezenému rozpočtu. Navíc zájem obyvatel spolupracovat a přispívat svými náměty byl mnohem větší než starostové očekávali. 

"Musím říci, že mě příjemně překvapilo kolik lidí se do hlasování zapojilo. Chodili za mnou, zda může hlasovat ještě někdo další, a sbírali hlasy mezi sebou. Nechyběla ani soutěživost s většími obcemi. Říkali: Přece nás Brandýs nepředběhne... To také zafungovalo," zavzpomínala Veronika Demešová, starostka obce Velké Hlavno.

"Je to horizontální princip, který nabízí občanům možnost podílet se na chodu samosprávy, na tom, kam jdou veřejné finance. To považuji za velkou věc. Jsem za to, aby samosprávy více komunikovaly se svými občany, a toto je jeden z nástrojů," uvedl Václav Kovář, člen spolku Berounská zeleň.

"Řekla bych, že to pomohlo zmobilizovat lidi, kteří posílali hlasy. Doufejme, že si pak  projektu, který u nás vznikne, budou více vážit a mít z něho i větší radost," řekla Lenka Havlíková, obyvatelka obce Slatina.

Nejvíce hlasů z řad veřejnosti, a to 775, získal projekt v obci Slatina na Kladensku. Jeho cílem je revitalizovat asfaltové plochy v blízkosti tamního sportoviště.

Středočeský kraj rozdělil na projekty  celkovou částku 42 136 164 korun. Vzhledem k velkému zájmu plánuje na začátku příštího roku spustit další ročník. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu