• Načítám...
>

V Bystřici chtějí vzduch pro děti

V Bystřici řeší problém s ovzduším v základní škole. Dětem se po zateplení budovy a osazení plastovými okny špatně dýchá a nesoustředí se na výuku. Město tedy musí zaplatit technologii pro výměnu vzduchu a navíc se chce pustit do stavby venkovních učeben.

Reklama

Stejně jako školská zařízení v jiných obcích, doplatila Základní škola v Bystřici na současný tlak směrem k energetickým úsporám. Zateplení a plastová okna mají velmi negativní vliv na vnitřní ovzduší v budově.

"Žáci se nám tak trochu dusí v učebnách. Na budově jsme zateplili fasádu, vyměnili okna a děti tam nyní produkují oxid uhličitý a úplně pak přestávají vnímat, co jim učitelé říkají," vysvětlil Michal Hodík, starosta Bystřice.

"U dětí ve školách to začíná únavou, ospalostí, nesoustředěností, roztěkaností. Učitelé si stěžují, že děti neposlouchají, nedávají pozor. Ale i učitelé sami jsou nervóznější, rozčilení. To vše způsobuje vysoká koncentrace oxidu uhličitého," popsala Ariana Lajčíková, specialistka Oddělení hygieny práce SZÚ.

Město se rozhodlo tento problém řešit. A to ve dvou etapách.

"Prvním řešením je pro nás plán, že do budovy chceme umístit jednotky, které budou hlídat a obměňovat vzduch v učebnách," nastínil Michal Hodík, starosta Bystřice.

Jenže docílit přísun čerstvého vzduchu, a nepřijít tak o požadované energetické úspory, není ani levné ani jednoduché.

"O  systematické a technicky zvládnuté řešení se zatím vlastně jen velmi teoreticky usiluje," upozornil Jan Fibiger, architekt.

Zdá se tedy, že s druhou etapou zajištění čerstvého vzduchu pro děti budou v Bystřici mnohem úspěšnější. I když ne celoročně.

"Chceme postavit dvě venkovní učebny ve tvaru lodě spojené do jednoho celku. Už v rámci studie jsme si hráli s myšlenkou, že bychom chtěli, aby loď byla doplněna o plachty. Tedy zastínění venkovních učeben pro případ, kdyby bylo extrémní teplo. Děti se budou v tom krásném, venkovním prostředí učit a zároveň také vnímat krásu, kterou budou kolem sebe mít," doplnil  Michal Hodík, starosta Bystřice.

Město nyní shání na výstavbu venkovních učeben finance. Kromě dotačních titulů se chce obrátit i na místní firmy a podnikatele.


Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu