• Načítám...
>

V Kolíně uctili padlé vojáky

Kolínští si na vzpomínkovém setkání připomněli hrdiny odboje - štábního kapitána Václava Morávka a jeho spolubojovníka Josefa Mašína. Oba důstojníci byli členy legendární skupiny Tři králové, která připravovala a prováděla sabotážní akce na území někdejšího protektorátu Čechy a Morava. Pietní akt tradičně zahájil přelet bojových letounů a zúčastnili se ho i vojáci Čestné stráže Armády České republiky.

Reklama

V pondělí 7. září se Městské divadlo v Kolíně na pár minut ponořilo do vzpomínek. Konalo se zde uctění památky brigádního generála Václava Morávka.

"Připomínat si hrdiny, kteří padli při kladení odporu totalitě, ať už byla fašistická nebo komunistická, je nejen důležité, ale dokonce nutné. Stále nám má jejich odkaz co říci, co dát. Vzpomínky na to, jak to tehdy bylo, jak to asi prožívali. Tady je to vždy silná vzpomínka, velké emoce a já si považuji za čest se tohoto setkání každoročně zúčastnit," konstatoval Martin Herman, radní Středočeského kraje.

Vzpomínková akce se následně přesunula do nedalekých Lošan k památníku generálmajora Josefa Mašína. Ten stojí v blízkosti bývalého statku tohoto odbojového hrdiny. Rozsáhlý objekt se v následujících letech změní v muzeum.

"Statek už rekonstrukcí prochází. Je rozdělena do dvou etap a plánována na nejbližší dva až tři roky. Určitě se těším až to bude hotové. Měl by zde vzniknout takzvaný Památník tří odbojů," popsal Martin Herman, radní Středočeského kraje.

Vzpomínková akce na odbojovou skupinu Tří králů se pořádala již po sedmnácté.  

Na programu byl tradiční přelet bojových letounů Armády ČR, střelba čestných salv u Mašínova pomníku v Lošanech a Ústřední hudba Armády ČR Praha.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu