• Načítám...
>

Hořice mají jednu z nejstarších sochařských škol v Evropě

V Hořících se nachází jedna z nejstarších kamenických škol, vznikla už v roce 1884. Dnes nabízí čtyři obory geotechnika, restaurátorství, užitá malba a sochařství. Žáci se při studiu nejen naučí základy řemesla, ale využívají i ty nejmodernější technologie.

Reklama

Střední uměleckoprůmyslová škola sochařská a kamenická v Hořicích nabízí čtyři zajímavé obory. Geotechnika, sochařství, restaurátorství a užitá malba. Studenti školy se denně setkávají s praxí a mnoho z nich pokračuje na vysoké školy. Sochařství se na škole vyučuje už od roku 1884 a z řady absolventů se stali významní umělci. Budoucí sochaři se tady ale nenaučí jen základy řemesla, ale ve své tvorbě využívají i moderní technologie. Desítky děl mladých sochařů, studentů a absolventů školy pak najdete na školních chodbách nebo se jimi můžete kochat na zahradě školy.

"Dnes se věnujeme modelování pana školníka, máme to jako přípravu na vysokou školu. Je to jedna ze základních věcí, kterou bychom měli umět - modelování busty," řekl Jakub Musil, student oboru Sochařství. 

"Měli jsme téma figuru a dělala jsem to v době karantény, tak jsem se nafotila ze všech stran, aby mi to pomohlo a snažila jsem se vymodelovat do hlíny a následně se to odlilo do krystalu," řekla Adéla Tamášová, studentka oboru Sochařství. 

Dalším z oborů, který se na škole vyučuje, je užitá malba. Studium začíná u nezbytné kreslířské a malířské průpravy. Souběžně se prohlubují praktické řemeslné dovednosti, rozvíjí vlastní vyjadřovací schopnosti a také posiluje autorská odpovědnost a kreativita.

"Rozhodla jsem se to studovat, protože mě vždy od malička bavilo kreslit, malovat a tvořit. Chtěla bych jít dál na vysokou školu a nebo si tady udělat ještě druhý obor," řekla Michaela Šoufková, studentka oboru Užitá malba. 

"Teď momentálně děláme podle živého modelu studijní kresbu, máme už asi třetí v řadě. Budeme si ještě letos zkoušet olejomalbu, na kterou se těším. Je to náročné, ale snad nám to půjde. Jsou tady skvělí učitelé a mohu se od nich spoustu naučit," řekla Zuzana Jirsová, studentka oboru Užitá malba. 

Posledním z oborů, který na škole najdete, je restaurátorství. Základ je postaven na výuce teoretických znalostí a praktických dovedností spojených s restaurováním kamenných památek. Studenti ale získají zkušenosti i z oborů modelování, kresba, kamenosochařství, sádrování nebo aplikovaná chemie.

"Já studuji restaurování třetím rokem a vybrala jsem si ho z toho důvodu, že mě zajímá jak historie dějin umění, která se tu dá naučit, tak starání o ty sochy, jak se to dá zakonzervovat, jak se to ošetří. Učíme se to vlastně úplně od začátku. Když nám přivezou sochu, která není v moc dobrém stavu, tak se jí učíme očistit, upravit a potom nadále zachovat a zakonzervovat, aby vydržela dalších pár let," řekla Veronika Floriánová, studentka oboru Restaurátorství. 

"Na tom oboru mám nejradši to, že udržujeme památky pro budoucí generace. Já dělám kopii Homéra," řekl Jakub Zámečník, student oboru Restaurátorství. 

Obor Geotechnika - těžba a zpracování kamene je technickým oborem, který se zabývá průmyslovým využitím kamene.

"Zároveň se setkáte v každodenním životě na škole s moderní technologií, třeba 3D tisk, máme tady virtuální realitu a nebo už můžete navrhovat svůj vlastní projekt. Navrhovali jsme krb, je to normální zkamenělá konstrukce. My máme učitele, který nás doprovází v tom, jak vyvinout ten krb, jak by měl vypadat. Dáme to do 3D podoby a pak tiskneme," řekl Jiří Václavík, student oboru Geotechnika. 

"Vybrala jsem si ten obor, protože je tady hlavně geologie, užíváme moderní technologie, jako je 3D tisk, virtuální realita, používáme i robota," řekla Ludmila Sochorová, studentka oboru Geotechnika. 

Střední uměleckoprůmyslová škola sochařská a kamenická je svým zaměřením a vybavením výjimečná nejenom v rámci České republiky, ale celé Evropy. Zdejší obory nabízí široké využití a na celé škole panuje přátelská až rodinná atmosféra.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu