• Načítám...
>

Cenu Patria Nostra Stč. kraje získal Včelí svět

Cenu Patria Nostra Středočeského kraje za letošní rok získalo Muzeum Včelí svět v Hulicích na Benešovsku. Expozice, která vznikla v budově bývalé obecné školy, přibližuje život včelstev a za rok ji navštíví desítky tisíc lidí. Cena se uděluje projektům, které přispívají k rozvoji venkova České republiky.

Reklama

Letošní cenu za rozvoj českého venkova Patria Nostra 2020 si v rámci Středočeského kraje odnáší Muzeum Včelí svět, které funguje v Hulicích na Benešovsku. Cenu předalo vedení obce - radní Středočeského kraje, Jan Jakob. Muzeum atraktivně přibližuje život včelstev a nabízí mnoho zajímavostí, které se tady během roku dozvídají zejména žáci a studenti.

"Navštěvují nás od mateřských škol po střední školy. Je to naše hlavní činnost zaměřená na tu výuku a pro tu laickou veřejnost, vtáhnout je do toho života včely. Já, i když jsem nevěděl o včelách nic, tak jsem se dozvěděl spoustu zajímavých věcí, o kterých jsem neměl ani tušení," řekl Martin Kapek, starosta Hulic. 

Muzeum vzniklo v budově, která původně sloužila jako obecná škola. Po jejím uzavření pak budova sloužila jako sklad a nakonec byla uzavřena a začala chátrat. Na muzeum se začala měnit v roce 2008 a veřejnosti se projekt za více než patnáct milionů korun, který pokryly dotace v rámci Regionálního operačního programu Střední Čechy, otevřel v roce 2012.

"My samozřejmě budeme pokračovat v dotačních titulech v rámci Středočeského kraje a já pevně věřím, že v rámci nich bychom byli rádi, aby byly kontinuální, aby nebyly výhradně na jeden fiskální rok a věřím, že najdeme nějaké řešení, jak obci a světu včel pomoci," řekl Jan Jakob, radní Stč. kraje. 

Ceny Patria Nostra se udělují projektům za příkladný investiční a architektonický počin, který přispívá k rozvoji českého venkova. Hodnotí se například nově vybudovaná společenská, kulturní nebo sportovní centra, ale také například stavby sloužící k ochraně přírody a životního prostředí.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu