• Načítám...
>

Města mají připravenu pomoc bezdomovcům

Teploty padající hluboko pod bod mrazu trápí nejvíce lidi bez domova. Ve středočeských městech jsou také letos připraveni podat těmto lidem pomocnou ruku. Připraveny jsou noclehárny, ale také vyhřívané stany nebo speciální iglú. O pomoc se většinou starají místní spolky a organizace.

Reklama

I když zatím letošní zima nepřinesla mnoho mrazivých dnů, jsou středočeská města opět připravena podat v nejkrutějších mrazech pomocnou ruku bezdomovcům. O lidi bez domova se starají různé spolky a organizace, ale také samotná města. Například v Kolíně mají pro bezdomovce kromě ubytovny připraveny také speciální iglú. Ve městě tak může tímto způsobem přenocovat i patnáct lidí.

"Pokud přijdou tužší mrazy jsme připraveni. Iglú jsou umístěny na zahradě městské ubytovny v Polepské ulici. V rámci stávající covidové situace se ukazuje, že iglú je daleko efektivnější a smysluplnější, nežli třeba velké stany či velkokapacitní prostory. V iglú mohou být lidé separátně, takže v případě karantény nebo pozitivity jsou lidé odděleni a nejsou ve větší skupině," popsal Michal Najbrt, místostarosta Kolína.

V Kladně je k dispozici projekt Teplá židle, který připravila místní pobočka Českého červeného kříže. Potřební tak najdou azyl v kladenském krizovém centru. Přijít tam mohou ráno nebo podle počasí i večer. Celkem jsou schopni se tady postarat až o 40 lidí za 24 hodin. Jedinou podmínkou je, aby byl člověk střízlivý a nebyl pod vlivem drog.

"Jeden pracovník nastupuje ráno. Je tam do půl čtvrté odpoledne. Poskytuje bezdomovcům potraviny, oblečení, koupání. A od půl sedmé večer, pokud jsou mrazy nebo ošklivé počasí, zase nastupuje jiný pracovník. Je zde do půl sedmé do rána. Opět lidé dostanou najíst, mohou se zde vykoupat a vyspat," popsala Stanislava Klicmanová, pracovnice Českého červeného kříže Kladno.

Mladá Boleslav pro lidi bez domova připravila vojenský stan s kapacitou až pro osm lidí.  Nocleh a další služby zajišťuje místní středisko Naděje. Zatím ale podle organizací velký zájem o pomoc není. Lidé jsou schopni při teplotách kolem nuly přečkávat venku a pomoc využívají převážně během tuhých mrazivých období.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu