• Načítám...
>

Záchranka a SDH dostanou 118 miliónů korun

Středočeský kraj vyčlení 118 miliónů korun pro Zdravotnickou záchrannou službu Středočeského kraje a jednotky dobrovolných hasičů. Za 76 miliónů korun chce záchranka pořídit deset nových sanitních vozů, které využije také v boji proti pandemii koronaviru. 42 miliónů pak poputuje jednotkám dobrovolných hasičů. Hasiči tyto peníze mohou každoročně využít na doplnění a obnovu vybavení.

Reklama

Krajští radní na svém jednání vyčlenili 118 miliónů korun, které poputují například na nákup nového vybavení a další investice pro Zdravotnickou záchrannou službu Středočeského kraje, a také pro jednotky dobrovolných hasičů. V obou případech se podle kraje jedná o klíčové složky integrovaného záchranného systému, které hrají zásadní roli v boji proti koronaviru.

"Bylo schváleno 76 miliónů korun pro Zdravotnickou záchrannou službu Středočeského kraje. Primárně budou použity pro nákup sanitních vozidel. Koalice plní svůj předvolební slib, že bude postupně obnovovat vozový park záchranky, protože tam jsou skutečně vozidla, která mají najeto téměř půl miliónu kilometrů," uvedl Pavel Pavlík, radní Středočeského kraje.

Dobrovolní hasiči by pak měli získat až 42 miliónů korun, a to na doplnění a obnovu vybavení. Během pandemie se jednotky zásadně osvědčily například při rozvozu ochranných prostředků a desinfekce do domovů seniorů a podobně. Středočeská záchranka chce za peníze pořídit až deset nových vozů. V současnosti jsou středočeští záchranáři kvůli pandemii koronaviru doslova na roztrhání.

"Za poslední dobu, co je ten covid, tak jsou výjezdy časté. Kolikrát i zbytečné. Někteří lidé s covidem pozitivní, jsou unavení. Mohli by to zvládnout obvodní lékaři. Bohužel ti za pacienty nejezdí," upozornila Dana Kopřivová, záchranářka.

"To je apel na všechny. Je třeba si uvědomit, že zdravotnická záchranná služba tady není od toho, aby suplovala práci praktických lékařů," zdůraznil Pavel Pavlík, radní Středočeského kraje.

Začátkem nového roku vyjížděli záchranáři i k pěti stovkám případů denně. Už tehdy vedení upozorňovalo na přetížení, které nelze dlouhodobě udržet. V současné době už je podle vedení kraje situace o něco klidnější.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu