• Načítám...
>

V kraji začalo testování v předurčených školách

V kraji začalo testování dětí, které navštěvují předurčené školy. Cucací PCR testy, které pořídil Středočeský kraj, dopadly nejlépe během testování, která prováděla doktorka Laura Roden na Sedlčansku. Testy dodala společnost založená Karlovou Univerzitou a jejich výsledky by měly pomoci k návratu dětí do škol za jasných podmínek.

Reklama

Čtvrtek jedenáctého března ráno, druhá základní škola v Dobříši. Pedagogický sbor tady podobně jako na dalších předurčených školách v kraji odstartoval testování dětí PCR testy, které mají spolehlivě odhalit případnou nákazu Covidem – 19. Celkem sedmnáct žáků, kteří sem docházejí, je rozděleno do tří skupin a děti mají za úkol se samy otestovat cucacími testy.

„Děti si vsunuly váleček, takový tampon, do úst. Musí ho dvě minuty válet v ústech, nesmí ho kousat, mají ho v zavřených ústech a pak ho děti dávají samy bezkontaktně zpátky do zkumavek. Testy přijede vyzvednout záchranný sbor a poveze je na vyhodnocení do příbramské nemocnice," vysvětluje Bohumila Pallagyová, ředitelka školy.

Testy pořídil Středočeský kraj do všech předurčených 87 základních škol, do kterých docházejí děti lékařů, zdravotníků, pracovníků Integrovaného záchranného systémů a sociálních služeb. Učinil tak poté, co dostal stanovisko Ministerstva vnitra o tom, že s testy těchto dětí se nepočítá. Ještě před vládním uzavřením byla právě školská zařízení největšími ohnisky nákazy v kraji. V tuto chvíli navštěvuje předurčené školy zhruba 1 650 dětí. Testování probíhá za souhlasu rodičů.

„Na ty zkumavky se lepí štítek, který je spárovaný se štítkem na průvodním papíru, kde je uvedeno jméno dítěte, rodné číslo. Pokud by se zjistila pozitivita u dítěte, tak budeme kontaktovat rodiče a rodiče se zavázali, že pokud je dítě pozitivní, tak až do uzdravení nebude dál navštěvovat tuto třídu,“ dodává Bohumila Pallagyová, ředitelka ZŠ.

Testování hradí kraj ze svých prostředků. Cucací PCR testy, které vyšly jako nejspolehlivější během středočeského testování, které prováděla doktorka Laura Roden z Lékaři pomáhají Česku, dodala společnost založená Univerzitou Karlovou. Testování by mělo probíhat pravidelně a výsledky snad poslouží jako doporučení pro návrat dětí do škol za jasných podmínek.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu