• Načítám...
>

Epidemiologická situace v kraji se mírně lepší

Vývoj situace kolem pandemie koronaviru se mírně zlepšil. V současnosti je v nemocnicích hospitalizováno více než 400 pacientů. Hromadné postižení osob bylo k pátku vyhlášeno ve čtrnácti nemocnicích, ale s následujícími dny by měl počet klesat. Nákaza je evidována v 61 ohniscích.

Reklama

Vývoj epidemiologické situace ve Středočeském kraji je mírně optimistický. V oblastních krajských nemocnicích bylo koncem týdne hospitalizováno 434 pacientů s covidem. Hromadné ohrožení osob bylo k pátečnímu dni vyhlášeno ve 14 nemocnicích, počet by měl ale s následujícími dny pomalu klesat. V současnosti je v kraji 61 ohnisek nákazy.

"Jsou to zařízení sociálních sužeb, ale ta situace je tam mnohem lepší, je to nesrovnatelně lepší. V sociálních službách máme naočkováno 84 % všech zaměstnanců a máme naočkováno už více než 70 % všech klientů sociálních služeb, to je velmi zásadní a samozřejmě je to důvod, proč ta ohniska nákazy v zařízeních sociálních služeb klesají," řekla Petra Pecková, hejtmanka Středočeského kraje. 

Nákazu zaznamenali také v některých předurčených školách, dětských domovech, na jednotkách zdravotnických zařízení, ve věznicích a výrobních závodech. Testování probíhá na 74 místech v kraji, z toho 33 jich je velkokapacitních.

"Těch 33 velkých míst jsou veřejná odběrová místa a jsou určena pro plošné testování veřejnosti. Postupně se daří budovat odběry ve firmách, tudíž ten trend, který byl od 1. března, že nám zavalovali zaměstnanci firem veřejná místa, už opadává a nedochází k žádným extra velkým kritickým situacím na odběrových místech," řekl Pavel Pavlík, radní Středočeského kraje. 

Za minulé dva týdny se podařilo naočkovat více než 61 a půl tisíce lidí, dohromady už bylo očkováno téměř 137 tisíc lidí. V počtu proočkovaných pedagogů je pak kraj na prvním místě v republice. Obě dávky už má v kraji bezmála třicet tisíc lidí. Ke konci týdne v kraji fungovalo dvacet jedna očkovacích míst. A očkuje už také několik desítek praktických lékařů.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu