• Načítám...
>

Uzavření škol nedává smysl, říká krajská studie

Uzavření škol nemá velký smysl. Takové tvrzení přináší výsledky odborné studie, kterou zveřejnil Středočeský kraj. Studie se opírá o výsledky testování na základních školách, která probíhala v únoru a v březnu. Studie se účastnilo mnoho významných odborníků, kteří se shodli na tom, že děti se nenakazí tak snadno a ani nejsou významnými přenašeči virové nákazy.

Reklama

Středočeský kraj zveřejnil rozsáhlou studii, která shrnuje výsledky testování dětí na základních a později předurčených školách, která probíhala v únoru a březnu. Výsledky ukazují, že uzavření škol má na šíření nákazy viru minimální vliv a tento krok tak vlastně neměl opodstatnění.

„Dalo se konstatovat, že ty školy jsou bezpečné a dokonce se v některých věkových skupinách ukázalo, že vládní opatření, která zavřela školy, mají dokonce i kontraproduktivní vliv. V některých skupinách se po zavření škol naopak prevalence u dětí zvýšila. Je evidentní, že se nakazily pravděpodobně od dospělých ve svých domácnostech,“ říká hejtmanka Středočeského kraje, Petra Pecková.

Infekce covidu má v jednotlivých věkových skupinách obyvatel zásadně odlišný průběh, následky a také intenzitu šíření. Děti podle studie ani nejsou významnými přenašeči.

„Děti jsou méně náchylné k infekci. Mají výrazně nižší virovou nálož. Což znamená, že nemohou nebo s nižší pravděpodobností nakazí ostatní děti. Děti se mnohem pravděpodobněji nakazí v dospělém kolektivu, nikoliv mezi sebou,“ říká Michal Pohludka, biochemik.

Podle vedení kraje je ke zvážení, zda po znovuotevření škol testovat děti antigenními testy, které se během zkušebního testování prokázaly jako nespolehlivé. Citlivější PCR testy jsou sice dražší, ale není třeba je provádět tak často.

„Není nic jednoduššího, než se spojit s laboratořemi, které mohou detailně rozebrat virovou nálož u dětí a ukáže se, jak byla ta virová nálož vysoká. Protože podle těch čísel, která jsou k dispozici, to opravdu svědčí tomu, že ta virová nálož je natolik nízká, že antigenní testování ji nezachytí,“ dodává hejtmanka Petra Pecková.

PCR testování by si ale kraj nemohl dovolit financovat sám, musel by přispět také stát, drahý nákup PCR testů za peníze zřizovatelů škol teď není ve hře. Se studií, jejíž vznik kraj podpořil a na které se podílelo mnoho odborníků, se seznámil i ministr zdravotnictví a prezentována bude také Andreji Babišovi.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu