• Načítám...
>

Praha vyslyší Stč. kraj, zdraží jízdné PID

Pražští radní schválili zdražení jednorázových jízdenek v Pražské integrované dopravě, které navrhl Středočeský kraj. V Praze zdraží od 1. srpna jízdenka MHD na 30 minut z 24 na 30 Kč a devadesátiminutová z 32 na 40 korun. Zdraží i SMS jízdenky. Ceny měsíčních a ročních kuponů zůstanou zachovány.

Reklama

Hlavní město Praha zdraží tarify jízdného v Pražské integrované dopravě. Reaguje tak na popud Středočeského kraje, který po zdražení volá od nástupu nového krajského vedení. Jelikož je systém dopravy propojený, musí ke změně tarifů dojít současně v kraji i v metropoli.

„Na žádost středočeské koalice, tedy TOP 09, ODS, Pirátů a STAN, jsme přistoupili k hlasování o zvýšení jednorázového jízdného. Je to v podstatě po deseti letech, co se bude zvyšovat jednorázové jízdné a to z dvaceti čtyř korun na třicet a z třiceti korun na čtyřicet,“ říká náměstek primátora hl. m. Prahy, Adam Scheinherr.

Středočeský kraj odsouhlasil zdražení jízdného už dříve na zasedání středočeského zastupitelstva. Celkově se i v kraji zvednou tarify o celkem dvacet pět procent. Rozhodnutí pražského vedení metropole tedy kraj vítá, jen za loňský rok totiž na jízdném tratil zhruba půl miliardy korun.

„My jsme nedostali vůbec žádné kompenzace, stát to žádným způsobem nehodlal sanovat, tak to byl první důvod. A druhý důvod byl ten, že už deset let se na jízdné nesáhlo a za těch deset let jen inflace dosáhla přes dvacet procent. Zvýšily se vstupy, náklady, mzdy, všechno a jízdné pořád zůstalo na té samé úrovni. Co se týká dopadů na financování, tak jen letos by nám to mělo přinést do rozpočtu osmdesát až devadesát milionů korun a pro vaši představu Středočeský kraj letos bude dotovat veřejnou dopravu zhruba tři a půl miliardami korun. Což je téměř čtyřicet procent jeho volných rozpočtových příjmů, dodává Petr Borecký, radní Středočeského kraje.

Zdražení jízdného se bude v pražské metropoli týkat pouze jednorázových kuponů, například roční jízdné zatím zůstává beze změn. Pokud by k úpravě tarifů PID nedošlo, ve Středočeském kraji by museli přistoupit k razantnímu omezení poskytovaných přepravních služeb.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu