• Načítám...
>

Středočeský kraj podporuje lokální podnikatele

Středočeský kraj podporuje lokální zemědělce a producenty potravin. Snaží se přispět k udržitelnosti dodávek biopotravin a lokálních potravin do krajem zřizovaných škol, nemocnic, sociálních zařízení a institucí.

Reklama

Dodávky potravin či výrobků od lokálních dodavatelů a zemědělců jejich odběratelé stále častěji upřednostňují. Týká se to i Středočeským krajem zřizovaných škol, nemocnic nebo sociálních zařízení, kde lokální potraviny představují někdy i více než polovinu celkové dodávky potravin. Jak jsou některá zařízení, potažmo odběratelé, s výrobky od lokálních zemědělců či podniků spokojeni, zjišťoval při své cestě Středočeským krajem jeho radní pro oblast regionálního rozvoje.

"Máme v programovém prohlášení, že chceme podpořit lokální dodavatele a chceme zachovat pracovní místa v regionu v zemědělství, aby se nenakupovaly potraviny zdaleka a aby byla zachována místa ve Středočeském kraji," řekl radní Středočeského kraje, Jiří Snížek (Piráti).

Třeba právě tady, v sociálním zařízení Zvoneček Bylany v Českém Brodu, jsou lokální dodavatelé zastoupeni především. Vykryjí tu více než polovinu objednávek.  

"Zkušenosti mám výborné, protože zde využíváme místních podnikatelů a místních zemědělců, aby nám dodávali produkty do naší kuchyně. Mohu říci, že procentuálně šedesát procent dodávek je právě od místních podnikatelů a místních zemědělců," uvedla Iveta Blažková, ředitelka sociálního zařízení Zvoneček Bylany.

Středočeský kraj v této souvislosti spolupracuje se Sdružením místních akčních skupin, které propojují jeho příspěvkové organizace, ať už se jedná o sociální služby nebo školy, právě s lokálními dodavateli.

"Jsem mile překvapen třeba právě ze Zvonečku, jak to funguje bezvadně, protože řada našich členů místní akční skupiny je dodavatelem pro zařízení Zvoneček," dodal Miloslav Oliva, předseda Sdružení místních akčních skupin.

Pro všechny vedoucí pracovníky zařízení je důležitá cena. Musí však odpovídat kvalitě. Kompromisem tak jsou někdy i zajímavé akce od některých větších dodavatelů.

"Oni nám víceméně vycházejí vstříc a i nás upozorňují na různé akce a slevy tak, abychom mohli našim klientům dopřát kvalitnější dražší potraviny, na které bychom normálně s těmi financemi nedosáhli," sdělila ředitelka Domova seniorů Hačka, Ivana Želízková.

"Snažíme se, aby cena odpovídala kvalitě a jakosti dodávaných potravin. U nás v domově seniorů vaříme pod dohledem nutriční terapeutky, takže se snažíme, aby strava byla pestrá ale i výživově vyvážená," doplnila zástupkyně ředitelky Domu seniorů Mladá Boleslav, Helena Najmanová.  

Což se evidentně daří. Podle radního i vedoucích pracovníků zařízení je vzájemná spolupráce Středočeského kraje a těchto příspěvkových organizací na dobré cestě. Klienti tak mají o kvalitní a zdravé potraviny postaráno. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu