• Načítám...
>

Vedení kraje navštívilo výzkumný ústav BIOCEV

Vedení kraje má za sebou návštěvu výzkumného ústavu BIOCEV ve Vestci. Hejtmanka Petra Pecková se zde seznámila s aktuálním trendy, kterými se vědečtí pracovníci zabývají. Patří mezi ně například problematika diabetu, poruch potence, ale také vývoj léku proti rakovině.

Reklama

Vedení Středočeského kraje navštívilo výzkumný ústav Biocev ve Vestci. Seznámilo se zde s aktuálními pokroky, kterými se toto vědecké pracoviště může pochlubit. Minulý měsíc to bylo pět let od otevření tohoto centra. Řada výsledků místních odborníků už směřuje do oblasti výzkumu aplikovaného. A právě s těmito pracovišti, vedení Biocevu, krajskou delegaci seznámilo.

„Naším výzkumným zaměřením je řada problematik. Od přípravy nových léků, až po studium třeba virů nebo infekčních agens. To všechno děláme pod jednou střechou.  Takto byl Biocev koncipován, že tady budeme dělat problematiku, která je nesmírně aktuální, vysoce zajímavá. Věk třicet pět máme více než padesát procent lidí, takže je tady velký entuziasmus,“ konstatoval Pavel Martásek, ředitel BIOCEV.

V laboratořích se tak mohla krajská delegace, v čele s hejtmankou Petrou Peckovou, seznámit s praktickým výzkumem problematiky diabetu, poruch potence a podívat se na pracoviště, kde vyvinuli nový lék pro boj s rakovinou Mitotam, který má například, oproti chemoterapii, v organismu působit neinvazivně.

„Studiem těchto drah, nějakých regulačních mechanismů, se snažíme najít slabá místa v nádorové buňce, která potom můžeme zasáhnout. Takže když takové potenciální místo najdeme, snažíme se připravit látku, která by to místo zasáhla a byla by selektivní pro nádorové onemocnění. Takovou látkou, kterou jsme tady tedy vyvinuli, je Mitotam. Tato látka je v klinickém testování a zdá se, že působí pozitivně na pacienty, že je tam nějaký benefit. Snažíme se tedy tuto látku dál komercionalizovat a dostat časem k pacientům,“ popsal Jiří Neužil, biochemik.

Podle vědců je ale boj s rakovinou ještě během na velmi dlouhou trať. Každý nádor je totiž rozdílného charakteru. Tvoří ho odlišné části, na které nemusí zapůsobit jeden lék. Někdy pak lék zlikviduje nádor, ale neporadí si s metastázami. Vyvinutí všeléku, na všechny typy rakoviny, je pak zatím, podle českých vědců, doslova science fiction.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu