• Načítám...
>

Změna parkování v Říčanech vzbuzuje emoce

V Říčanech se chystají změny v parkování. Parkovat se bude pouze na vyznačených místech. Placené stání má začít od srpna. Parkovací karty si mohou lidé vyřizovat od července.

Reklama

Nejdiskutovanějším tématem posledních týdnů v Říčanech je změna v parkování. S tím souvisí zavedení zón placeného stání.

"Týká se to širšího okolí našeho nádraží. Dlouhodobě máme totiž problém s auty, která řidiči ráno zaparkují poblíž nádraží. Odjedou do Prahy a vrátí se až večer. Tato auta vadí buď ve vjezdech, parkují na zeleni a obecně zaplňují celé naše široké centrum města," upozornil David Michalička, starosta Říčan.

Podle starosty Davida Michaličky povede zavedení parkovacích zón ke zlepšení života rezidentů.

"Říčaňáků se to nedotkne prakticky vůbec. Ten, kdo bydlí uvnitř té placené zóny, tak má možnost koupit si parkovací kartu, na jeden rok, za sto korun. A pak může parkovat celý rok, poblíž své nemovitosti, nadále bezplatně, tak jako dodnes," uvedl David Michalička, starosta Říčan. 

Se změnami v parkování, ale nesouhlasí část obyvatel města. Podle nich nevyřeší problémy s parkováním, který se objevuje nejčastěji v okolí nádraží.

"Obecně největší problém je v tom, že neřeší problém parkování v Říčanech. Problém parkování v Říčanech je na několika místech. Nádraží, náměstí, další náměstí, a tam už systém parkování dnes zaveden je a zóny víceméně nepřispějí k jeho řešení. Nevzniknou nová parkovací místa, nic dalšího. Víceméně my vnímáme zavedení parkovacích zón jenom jako výběr dalších peněz do městské pokladny a nic dalšího," konstatoval Jakub Janda, obyvatel Říčan.

"Město prezentuje názor, že parkovací zóny mají bezpečnost řešit, ale my se domníváme, že bezpečnost spíše zhoršují. Vytváří mnoho rizikových míst, které doposud neexistovaly. Parkovací zóny neřeší problémy běžných občanů, kteří potřebují například starat se o své nemocné, staré rodiče. Potřebují jezdit denně a nebydlí v Říčanech," doplnil Petr Foldyna, obyvatel Říčan.

Obyvatelé města se proto rozhodli bránit formou referenda. Podle starosty Říčan jsou ale závěry občanů předčasné a konkrétní podoba zón může být ještě připomínkována.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu