• Načítám...
>

Integrace středočeské dopravy pokračuje

Do systému Pražské integrované dopravy byla nově zahrnuta rozsáhlá oblast Kolínska, Kutnohorska a Uhlířskojanovicka. Při integraci bude zavedeno 38 nových autobusových linek Pražské integrované dopravy (PID). Na 24 linkách PID a 6 linkách SID bude upraven jejich provoz a jedna linka PID bude zrušena.

Reklama

Do systému Pražské integrované dopravy byla nově zahrnuta oblast Kolínska, Kutnohorska a Uhlířskojanovicka. Jedná se o dosud nejrozsáhlejší integraci dopravy v rámci Středočeského kraje.

"Integrace Kolínska, Kutnohorska, Uhlířskojanovicka znamená pro obyvatele dané oblasti obrovský skok v komfortu veřejné dopravy, protože získávají, podobně jako občané jiných částí Středočeského kraje, možnost jezdit na jednu jízdenku po celém Středočeském kraji. Provazují se spoje tak, aby navazovaly vlaky, autobusy do jednoho systému. V jednotném systému jízních řádů, v jednotném systému odbavování. Čili pro obyvatele těchto oblastí je to opravdu velký skok," upozornil Petr Borecký, radní Středočeského kraje.

"Jednoznačně to znamená zjednodušení cestování. Protože z Kolína dojíždí do Prahy, a nejenom z Kolína, i z těch okolních obcí, opravdu velké množství lidí. A teď vlastně budou moci na jednu jízdenku dojet, řekněme, z Kolína až na Václavské náměstí. Pro nás je to, řekněme, první krok. A v tuto chvíli začínáme intenzivně jednat o kroku následném. A následným krokem by měla být plná integrace i městské hromadné dopravy. Což si myslím, že by ten kruh uzavřelo a konečně bychom byli plně integrovaní. Ale tohle to je velmi významný krok," konstatoval Michael Kašpar, starosta Kolína.

Integrace s sebou přináší také mnoho změn v jízdních řádech i autobusových linkách. Některé z nich byly zrušeny, jiné naopak nově zavedeny.

"Nově jsme se dohodli s automobilkou Toyota, že bude na linkách 705 a 706 zajištěn svoz na směny. To znamená, že k areálu TPC linky zajedou vždy cca třicet minut před a třicet minut po směně a bude zajištěn odvoz dělníků," uvedl Marek Pospíšil, projektant autobusových linek IDSK.

"Největší změny v oblasti Kutnohorska jsou v samotném městě Kutná Hora, protože do systému Pražské integrované dopravy se nově zapojí všechny linky, které projíždějí městem. Což pro cestující přinese zejména zpřehlednění, protože hodně linek se sjednotilo. To znamená, že mají jakoby stejné trasy. I části těch linek jsou vzájemně koordinovány," doplnil Marek Cymorek, projektant autobusových linek IDSK.

Největší změnou na Kutnohorsku je zavedení zcela nových víkendových linek, které zde doposud téměř chyběly. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu