• Načítám...
>

Český Šternberk hostil Noir Film Festival 2021

Na hradě Český Šternberk se konal devátý ročník filmového festivalu Noir Film Festival 2021. Ten opět nabídl desítky temně laděných, kriminálních dramat a thrillerů ze čtyřicátých a padesátých let, které se točily v Americe. Hradní prostory pak festivalu poslouží i v dalších ročnících.

Reklama

Hradní prostory Českého Šternberku hostily devátý ročník filmové přehlídky Noir Film Festival 2021, který nabídl pět dnů plných projekcí amerických, temně laděných, filmových klenotů ze čtyřicátých a padesátých let. Hlavním motivem byl boj proti předsudkům.

„Uvádíme americké snímky čtyřicátých a padesátých let, které se vztahují k otázkám antisemitismu, xenofobie a rasismu. A také máme programové sekce, které jsou zaměřeny na vyrovnávání se ztrátou paměti válečných veteránů, protože to jsou všechno témata, která v té americké kinematografii, těch čtyřicátých let, velmi rezonovala. A které jsou nejvíce napojena na žánr filmu noir, který je sám o sobě velice temný. Jsou to taková ta temná, kriminální dramata a thrillery,“ konstatovala Jana Bébarová, dramaturgyně festivalu.

Festival letos nabídl na pětatřicet snímků a kolem padesáti promítacích časů. Smyslem festivalu je umožnit divákům a fanouškům, tohoto filmového žánru, podívat se na snímky, ke kterým není jednoduché se dostat, a které se u nás třeba nikdy nepromítaly.

„Často ani u nás nebyly, v té době, v kino-distribuci. Často ani nevyšly u nás na žádných nosičích, takže my se snažíme objevovat zapadlé klenoty a zpřítomňovat je nadšenému publiku, protože těch fanoušků a fanynek, tohoto žánru, je hodně," upozornila Jana Bébarová, dramaturgyně festivalu.

Festival podpořil také Středočeský kraj. Podle vedení jsou tyto akce vítaným zpestřením a možností, jak kvalitně strávit letní pobyt v kraji.

„Děkuji pořadatelům, že se nezalekli doby covidové a festival na tomto novém místě uspořádali. Věřím, že oblast Posázaví bude díky tomuto festivalu do budoucna spojována nejen jako lokalita, zaslíbená pro trampy a vodáky, ale i pro příznivce kvalitní kinematografie," zdůraznil Václav Švenda, radní Středočeské kraje.

Letos se festival konal v areálu hradu Český Šternberk poprvé. Dřívější ročníky mohli lidé navštívit na hradech Křivoklát nebo Kokořín. Podle organizátorů jsou právě hradní kulisy to pravé, co filmový festival krásně doplňuje. Příští ročník se tak opět odehraje na hradě Český Šternberk.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu