• Načítám...
>

Lidé opět přišli pomoci lesům

Tisíce lidí, na území celé České republiky, opět vyrazily do lesů sázet stromky. Den za obnovu lesa se už stává tradicí, i když ho v loňském roce překazil covid.

Reklama

Poprvé se lidé vypravili do lesů, aby pomohli lesníkům s výsadbou stromů, v předloňském roce. A bylo jich přes třicet tisíc.

"V roce 2020 jsme bohužel, kvůli covidu, druhý ročník organizovat nemohli, takže s tou roční přestávkou se jedná, v roce 2021, o druhý ročník. Zájem můžeme monitorivat jen podle sociálních sítí a podle našich webových aplikací, protože nepožadujeme žádnou závaznou registraci. A pokud můžeme soudit, podle vyjádření dobrovolného zájmu, tak v celé republice je ten zájem určitě vyšší než deset tisíc," uvedl Josef Vojáček, generální ředitel Lesů ČR.

Ve Středočeském kraji se lidé sešli na Konopišti. Čekal je tady i bohatý, doprovodný program. Osvětové soutěže nebo ukázka kuchařského umění, vítěze soutěže Masterchef 2020, Romana Staši. Ruku k dílu sem přijel přiložit i ministr zemědělství, který si zájmu veřejnosti o tuto akci velmi považuje.

"Jsem velmi rád, že veřejnost si našla cestu k lesům. A nejenom k Lesům České republiky, ale k lesům obecně, protože Lesy České republiky a lesy v Čechách se potýkají s velkou kůrovcovou kalamitou v posledních letech. Snažíme se obnovovat ty lesy pro naše budoucí generace. Je to velmi důležité, z hlediska klimatické změny, z hlediska i hospodářského, takže jsme velmi rádi a chci veřejnosti za to poděkovat," konstatoval Miroslav Toman, ministr zemědělství.

Není ale důležité jen množství vysázených stromků, ale i jejich druhová skladba, která předurčuje podobu lesa budoucnosti.

"Ty lesy budou pestrobarevné. Nebude to jednolitá monokultura. Ale zároveň musím říci, že smrk není sprosté slovo. Pouze patří do toho prostředí, kde se mu daří," konstatoval Miroslav Toman, ministr zemědělství.

"Jsou to takzvané lesy nové generace, které takto titulujeme, jsou to smíšené lesy s bohatou dřevinou skladbou. Takže domníváme se, že zakládáme pevné, zdravé a vitální porosty pro budoucí generace," vysvětlil Josef Vojáček, generální ředitel Lesů ČR.

Dospělého lesa se totiž nikdo z lidí, kteří ho dnes sází, nemůže dočkat. Snad s výjimkou těch nejmenších, pokud se ovšem dožijí vysokého věku.

"Prostě les roste sto let, byť to nemusí bý ve všech případech pravda. Ale je to práce, která se předává z generace na generaci. Z lesníka na lesníka a každého těší ten jeho úsek práce, který v lese vykoná," dodal  Josef Vojáček, generální ředitel Lesů ČR.

Výsadbou to ovšem nekončí. O mladé stromky je třeba se pečlivě starat a když povyrostou, tak mezi nimi odpovědně vybrat ty nejlepší a zajistit jim dostatek místa na slunci.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu