• Načítám...
>

Na Orlíku začala stavba protipovodňového opatření

Na vodním díle Orlík, ve středních Čechách, začala výstavba protipovodňových opatření. Jejich účelem je zabezpečení přehrady před účinky velkých vod a zvýšení ochrany před povodněmi na dolním toku řeky Vltavy. Stavba by měla být dokončena v první polovině roku 2026.

Reklama

Nejvýznamnější článek Vltavské kaskády, přehradu Orlík, čeká v příštích několika letech výstavba protipovodňových opatření. Asi v těchto místech bude vybudován doplňkový bezpečnostní přeliv, aby toto největší vodní dílo v republice zabezpečil před účinky velkých vod a zároveň ochránil před povodněmi na dolním toku řeky Vltavy. Stavbu přelivu, která byla slavnostně zahájena poklepáním základního kamene, přišel podpořit i zástupce Středočeského kraje.

„To, co vznikne nákladem 1,78 miliardy korun, je obrovská investice do ochrany obyvatel, do ochrany krajiny. Stavba by tak samozřejmě měla především posloužit tomu, aby další léta byla schopna, ta přehrada, opravdu chránit Středočechy před možným dalším, podobným živlem," řekl Martin Kupka, náměstek hejtmanky Středočeského kraje.

Bezpečnostní přeliv má, podle generálního ředitele Povodí Vltavy, nejen odlehčit hrázi při více než stoleté povodni, ale má umožnit převést přes tuto hráz, bez jakéhokoliv porušení stability hráze, až desetitisíciletou povodeň.

„Budeme to realizovat po dobu plných šesti let. Skládá se to z vtoku do bezpečnostního přelivu, který má tři hrazené segmenty, zakryté v části, kde právě stojíme. A potom z betonového skluzu, který je tři sta šedesát metrů dlouhý. Časový harmonogram je rozvržen tak, že je zcela reálné tu akci, nenastanou-li nepředvídatelné okolnosti, včas dokončit," vysvětlil Petr Kubala, generální ředitel Povodí Vltavy.

Což by mělo být v dubnu 2026. Kromě omezení dopravy přes korunu hráze v příštím roce a půl a snížení hladiny vody v přehradě v srpnu roku 2022, žádné překážky neočekává ani ministr zemědělství. Jeho resort investuje do výstavby protipovodňového opatření devadesát pět procent. Stát tak přispívá k ochraně asi dvou set čtyřiceti tisíc lidí ve Středočeském kraji.

„Přeji stavbě a přeji všem, kteří se na tom budou podílet, aby se jim to dařilo. Přeji také, aby to po dokončení stavby plnilo stejný účel jako Orlická přehrada do dnešního dne, která vlastně dnes slaví šedesát let," dodal Miroslav Toman, ministr zemědělství ČR.

I my přejeme, ať stavba splní na vodním díle Orlík svůj účel. Bez ní a bez přehrad vůbec by byla situace, při nástupu povodní, mnohem složitější.  

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu