• Načítám...
>

Památník Karla Čapka přiblíží život českého velikána

Válka s mloky, Bílá nemoc či například oblíbená Dášeňka. Všechna tato díla a mnoho dalších má na svědomí jeden z nejznámějších českých spisovatelů, Karel Čapek. My jsme se vydali po jeho stopách.

Reklama

Památník Karla Čapka vezme návštěvníky po stopách jednoho z nejznámějších českých spisovatelů, kterého dnes zná celý svět. V překrásné přírodě, která obklopuje Starou huť u Dobříše, nahlédne návštěvník přímo do míst, která český velikán obýval. 

"Je to velice krásné místo pod hrází rybníka, prostředí, které vlastně Karel Čapek dostal jako svatební dar se svojí ženou v roce 1935 k doživotnímu užívání. Věnoval tomu poslední tři roky života k zušlechťování tohoto domu a zahrady a byl tady, podle toho, co se dochovalo, opravdu šťastný. Navštěvovala ho tady řada přátel," řekl Zdeněk Vacek, ředitel Památníku Karla Čapka. 

Památník je v provozu od roku 1963. Na místě vznikla i některá Čapkova díla, například drama Bílá nemoc. Expozice zaujímá zhruba 300 m2 a skrývá mnoho zajímavostí. 

"Návštěvník tady najde v té budově za mnou ve třech patrech expozici Karla Čapka, dále Olgy Scheinpflugové, herečky, spisovatelky a Ferdinanda Peroutky, protože Karel Čapek zde pro své nejbližší přátele zřizoval hostinské pokoje, kam jezdili rádi a právě Peroutka tady trávil nejvíce času. Řekněme, že je to meditativní místo, obvykle návštěvníci chodí sami, expozice je sestavena z citátů Karla Čapka, Olgy Scheinpflugové a Peroutky s fotografií a našim cílem je dát návštěvníkům prostor, aby o těch myšlenkách, které jsou opravdu nadčasové, mohli rozjímat, přemýšlet," řekl Zdeněk Vacek. 

V rámci expozice může veřejnost navštívit mimo jiné i výstavu ke 100 letům slova ROBOT či novou prezentaci historie hutí a hamrů i současných uměleckých děl v industriálním prostoru garáže. K dispozici je pro návštěvníky taktéž rozlehlá zahrada s Čapkovou pergolou a občerstvení, kde mohou v krásné tiché krajině relaxovat.

"Není našim cílem "hnát návštěvníky z místnosti do místnosti", je to na nich, jakým tempem, v jakém pořadí si dům projdou a hlavně budeme rádi, když si ty myšlenky, které mají nadčasovou platnost, odsud odnesou a pomůžou jim v jejich těžkém osudu v jejich životě," řekl Zdeněk Vacek. 

V roce 2020 navštívilo zpoplatněnou část expozice 6121 osob. Ať už návštěvník zvolí prohlídku samotného sídla, či jen procházku rozsáhlou zahradou, čeká ho nesporně úchvatný zážitek. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu