• Načítám...
>

Lom Čížkova skála láká na geologickou expozici

Geologická expozice Čížkova skála nabízí zajímavou podívanou nejen pro geology. Návštěvníci na místě zhlédnou horniny z Kolínska, Kutnohorska a Vysočiny.

Reklama

V bývalém lomu Čížkova skála, který leží na okraji Kutné Hory, se nachází naprosto unikátní geologická expozice. Vystaveno je na místě celkem 43 ukázkových bloků hornin.

"Sváželi jsme je zhruba od Plaňan tady za Kolínem až po Mrákotín z Českomoravské vrchoviny a jsou tady instalované kameny jak vyvřeliny, přeměněné horniny, tak usazeniny. Ty kameny jsou kamenicky upravené, že tam jsou na nich vybroušené takové plošky, aby byla vidět krásně struktura těch kamenů," řekl Martin Starý, předseda spolku Denemark. 

Sbírku shromáždil spolek Denemark. Ten vhodné adepty do expozice hledal ve zhruba 60 lokalitách. Kameny byly na místo dopraveny převážně z funkčních a zaniklých lomů a nachází se mezi nimi i opravdové unikáty.

"Máme tady třeba kámen, ve kterém jsou obrovské české granáty, ne tedy klasické červené, ale spíše do černa a to jsme narazili na tento kámen nebo na ložisko této horniny, když se tady kopal horkovod," řekl Martin Starý. 

Na místě je samozřejmě možné zhlédnout i další exponáty. Jsou jimi mimo jiné žula, rula či různé druhy pískovců. Na jednotlivých exponátech jsou připevněny tabulky s popiskem a lokalizací. K dispozici jsou taktéž QR kódy, které návštěvníkům odhalí bližší informace o konkrétních kamenech. Expozice však není jediným lákadlem. Samotný lom je totiž geologickou raritou.

"Ten lom je velmi zajímavá ukázka geologického jevu a to je kontakt tzv. krystalinika s křídovou tabulí. Tady se těžil ten tvrdý kámen, ta rula, která se používala také na stavby, na silnice a podobně," řekl Ivo Šanc, geolog. 

Lom a geologická expozice představují naprosto unikátní spojení. Samotné exponáty zaujmou nejen na pohled, ale díky odlišným strukturám jednotlivých kamenů i na dotek. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu