• Načítám...
>

Vedení Středočeského kraje zhodnotilo rok ve funkci

Současná koalice ve vedení hejtmankou Petrou Peckovou úřaduje ve vedení Středočeského kraje již rok. Své dosavadní působení zhodnotili a také představili plány pro rok příští. Co se změní? To se dozvíte v reportáži Marka Tereby, která mapuje to nejdůležitější z tiskové konference.

Reklama

Od  posledních krajských voleb uběhl už rok a proto nastal čas pro bilancování, ale také představení plánů. Hejtmanka Petra Pecková si ale i postěžovala a upozornila na nespravedlivé rozdělování peněz krajům.

„Chceme rozhodně usilovat o to, aby bylo spravedlivé rozdělení rozpočtového určení daní, které zamrzlo v roce 2010 a od té doby se ve Středočeském kraji zvýšil počet obyvatel téměř o čtvrt milionu lidí. Z toho důvodu, když jsme to spočítali, přichází Středočeský kraj ročně o více než dvě miliardy korun," řekla Petra Pecková, hejtmanka Středočeského kraje. 

Kromě boje o spravedlivé rozpočtové rozdělení daní chce kraj také podporovat integrovaný záchranný systém.

„Přidali jsme velké finance jak profesionálním hasičům, tak profesionálním policistům. Budeme s nimi uzavírat dlouhodobé smlouvy o spolufinancování na 5 let. Dále budeme pracovat na užším propojení s Prahou a na společných projektech. Ta spolupráce už velmi významně probíhá v průběhu celého toho roku, ale budeme ji stvrzovat memorandem," řekla Petra Pecková. 

Tímto vlastně kraj s Prahou právně upraví to, co již momentálně funguje na bázi dohody. Dojde také ke zprovoznění nových webových stránek, které mají být pro návštěvníky přístupnější. Důležité změny se plánují také v dopravě. Kromě moderního portálu - Mapy středočeských silnic dojde k otevření opravovaných a dostavovaných úseků. 

„Pro ten příští rok chystáme několik zahájení. Okružní křižovatka u Mnichova Hradiště a zároveň hned několik mostů. V Sázavě, u Kosmonos či v Benátkách nad Jizerou a také na Bezdězu. Ten příští rok se ale bude celá řada významných staveb dokončovat. Obchvaty Staré Boleslavi, Záp, Jesenice v druhé etapě a také Králova Dvora v druhé etapě," řekl Martin Kupka, náměstek hejtmanky. 

Zastupitelé ale řeší i to, co se stane s bývalým vojenským výcvikovým areálem v Milovicích, dostavbu železnice do Benešova, zvýšení prostředků do fondů v životním prostředí a změny čeká i oblast školství. 

„Budeme pokračovat v optimalizaci škol tak, abychom naplnili vizi menší počet lépe vybavených škol," řekl Milan Vácha, radní Středočeského kraje. 

V roce 2022 také dojde k integraci Vlašimska, Čáslavska a Březnice. Bude vypsána soutěž na nové dopravce v rámci PID. Hejtmanka ale zhodnotila i současný rok. 

„My jsme velkou část naší agendy věnovali boji s covidem. Udělali jsme 26 očkovacích míst, udělali jsme očkovací web, očkovací web sděloval veškeré statistiky a byl i informační podporou pro praktické lékaře. Převzali náš očkovací web čtyři další kraje České republiky. Také jsme se věnovali velmi transparentnosti. Máte na webu veškeré smlouvy DPČ a DPP, odměňování úředníků, rozmezí platů vedoucích úředníků kraje. Máte veřejný diář hejtmanky. Můžete se podívat s kým se stýkám, kde jsem v průběhu pracovní doby," řekla Petra Pecková. 

Tým rady prý dobře zvládl i akutní pomoc. 

„Kromě covidové linky to byla podpora Milostivého léta, velmi intenzivní podpora a adresná jednotlivým dlužníkům. Poté to byla úspěšná energolinka - krizová linka pro občany, kteří byli postiženi pádem Bohemia Energy," řekla Petra Pecková. 

Veškeré informace najdete na webových stránkách kraje či na telefonu 257 280 111.  

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu